Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме най-малко запаси на газ

Снимка: БГНЕС

България е сред страните с най-малко газови запаси в Европа, газът в европейските хранилища е вече над 80%, предаде БГНЕС.

Страната ни е сред петте европейски страни с най-ниски нива на запълненост на подземните газохранилища (ПГХ) – с ниво на запълненост 61,74%, заедно с Латвия (49,7%), Унгария (62,52%), Австрия (66,86 %) и Румъния (73,5%). Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe.

Запасите от газ в европейските подземни газохранилища (ПГХ) през август са надхвърлили целевото ниво от 80% за предстоящия отоплителен сезон.

В същото време вносът на втечнен природен газ в Европа е спаднал с 14% през миналия месец в сравнение с юли, но все пак е достигнал рекордно високи стойности през август.


По публикацията работи: Деница Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер на специалностите

„Вечер на специалностите“ се проведе в катедра Педагогика в Русенския университет. Събитието премина при изключителен интерес в препълнената аула 101 във втори корпус на университета.  В празничната вечер бяха наградени победителите в конкурса “Педагогическото образование в Русе – минало, настояще, бъдеще“. Той бе проведен в две направления: литературно..

публикувано на 30.04.24 в 11:16

Орлето Илия отново на път

Времето се постопли и орлето Илия отново тръгна на път. Преди два дни малката птичка прелетя над Израел, а днес обикаля над Ливан, като явно си дава малка почивка в търсене на храна. Орнитолозите от БДЗП продължават да следят с интерес миграцията на Илия, защото единствено този малък креслив орел през миналата година не се върна в България, а цяло..

публикувано на 30.04.24 в 11:08

Дигитализират архивите на Община Русе

Дигитализирани са близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани в архивите на Община Русе и на партниращите културни институти. Това стана по проект за опазване и популяризиране на културното наследство. Целта е съдържанието да стане достъпно за широката общественост, като по този начин се засили интересът към него.  По..

публикувано на 30.04.24 в 11:02

Краен срок за прием в детските градини

Днес е последният срок за кандидатстване за прием в детските градини в Търговище за следващата учебна година. Това напомнят от администрацията. Заявление за участие в класирането се подава от родителите на място в избраната детска градина или на електронната поща на съответното заведение.  Обявените свободни места за прием са 358, разпределени в 13..

публикувано на 30.04.24 в 10:48

Ученик без книжка катастрофира

18-годишен шофьор без книжка от град Върбица се блъсна с лек автомобил "Фолксваген Голф" в електрически стълб.  Произшествието станало около 04:30 часа призори в понеделник на ул.“ Милан Борисов“ в града, съобщават от ОДМВР Шумен.  Тийнейджърът при движение с несъобразена скорост загубил контрол над управлението на автомобила и се забил в стълб на..

публикувано на 30.04.24 в 10:17

Над 1000 пътни нарушители за седмица

Общо 1 025 са засечените нарушения на Закона за движение по пътищата, установени в област Разград само за седмица. Екипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 832 фиша и 92 акта. Два от тях са издадени на водачи без шофьорски книжки.  За седмица е санкциониран само един пешеходец. Установени са и петима шофьори, седнали зад волана..

публикувано на 30.04.24 в 09:54

Полицията подпомага трафика по празниците

Съвместни екипи на „Пътна полиция“ от Силистра и Кълъраш ще подпомагат и регулират трафика по време на Великденските празници и Деня на труда. Мярката се въвежда заради очакваното засилване на движението на румънски автомобили към българските курорти и транзитно преминаващите към Гърция.  На работни срещи е определено като необходимо съвместната..

публикувано на 30.04.24 в 09:18