Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Училищен звънец с "Каритас"

Русенската католическа организация „Каритас“ стартира благотворителна дарителска кампания. Приемат се парични дарения по банковата сметка на организацията, както и предметни дарения, подходящи за ученици: раници, нови или добре запазени учебни пособия и принадлежности, от които има нужда всяко дете на училище.

Целта е да се помогне на около 150 деца в училищна възраст, за които "Каритас" - Русе се грижи. Една трета от тях са деца на украински граждани, намерили убежище от войната в района на Русе. Останалите са потребители на социалните услуги, управлявани от "Каритас" в района на градовете Русе и Белене.

 Близо 100 деца в училищна възраст са потребители на социалните услуги на "Каритас" в Русе и Белене. Десет от тях са първокласници тази година.


По публикацията работи: Антоний Димов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Русе подписва за Дунав мост-3

Кметът на община Русе Пенчо Милков единодушно беше избран от общинските съветници да подпише многостранното споразумение за изграждането на трети мост на река Дунав. Решението беше взето на извънредно заседание на Общинския съвет. Според Пенчо Милков, моментът е изключително важен, защото за първи път има реален текст на споразумение между..

публикувано на 01.12.22 в 12:10

Отново на космически лагер

Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се проведе през 2023 г., вече е отворено за кандидатстване. В него могат да се включат ученици на възраст между 11 и 15 години. Квотата за български участници е 200 деца и младежи. Миналата година 16 ученици от Русе успяха да се възползват от възможността да се..

публикувано на 01.12.22 в 10:00

Не се налагат допълнителни мерки

Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснена и не се налага предприемането на допълнителни мерки, информират от Областната управа на Русе. Това е заключението след проведеното заседание на областната епизоотична комисия. Тъй като положителните проби за заразата са се появили много рано в ловния сезон, е нужна превенция, за да не..

публикувано на 30.11.22 в 14:45

Африканска чума в Русенско

Три случая на африканска чума по свинете са регистрирани в Русенска област. Заради опасността промишлените предприятия да бъдат засегнати, спешно беше свикана епизоотична комисия. Става дума за отстреляни от ловни дружинки диви свине в района на селата Сваленик и Писанец. Според разпоредбите от 2019 г., когато болестта унищожи десетки..

публикувано на 30.11.22 в 12:53

Нова гора на старото сметище

Над 2 хиляди фиданки бяха засадени на старото градско сметище в Русе. Това съобщиха от общинската администрация. Залесяването е съвместна акция на Община Русе и сдружение „СъГраждани“ и е продължение на миналогодишната инициатива, при която бе вдъхнат живот на над 300 фиданки.  Тази година от Гората.бг е осигурен 11 пъти повече посадъчен..

публикувано на 29.11.22 в 13:38

Коледен базар с кауза

Благотворителна изложба базар в помощ на онкоболните беше открита в Доходното здание в Русе. Събитието се организиара от сдружение „Заедно си помагаме“. В базара са включени над 30 картини, рисувани от членовете на сдружението по време на арт терапии, както и ръчно правени бижута и сладки изкушения. Базарът ще..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

Блъснаха възрастно семейство

Възрастно семейство беше блъснато на пешеходна пътека в Русе. Инцидентът е станал по обяд на бул. „Цар Освободител“ пред Професионалната гимназия по строителство и архитектура. Пострадалите са на 76 и 77 години. Те са се връщали от пазар, когато ги удря автомобил, движещ се в средната лента. Отзовали са се две линейки. Мъжът е с няколко..

публикувано на 29.11.22 в 13:23