Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя на бирата

4
Архив
Снимка: Стоян Стоянов

Една от най-старите пивоварни у нас, тази в Шумен, ще отвори врати за посетители. Поводът е 140-ата годишнина от създаването й.

Всеки, който желае да разгледа бирената фабрика, може да го стори през октомври след предварително записване, което може да направи до края на този месец.

Посетителите ще имат възможност да проследят всеки етап от производството на пиво, както и да научат любопитни факти от историята на бирената фабрика в Шумен.

От създаването си до днес, в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Какво ви очаква в тура „По пътя на бирата“, какви автентични съдове от създаването на фабриката ще може да видите, чуйте от разговора на Невена Николова с Кремена Димитрова, сепервайзор „Качество“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За втори път жена премиер

Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева. Дотук се стигна след като по-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявката си да поеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Кметът отговаря в ефира на Радио Шумен

Двата края на новия довеждащ водопровод ще бъдат свързани последни, като най-трудно ще бъде при тръбата до язовир „Тича“. Това съобщи в ефира на Радио Шумен кметът на община Шумен проф. Христо Христов. Пречиствателната станция за питейни води технически е изправна, но не е включена на работен режим. Причина са неуредици със собствеността на..

публикувано на 09.08.24 в 14:59

Фестивал на малината

Деветото издание на Фестивала на малината започва днес - 9 август, в Лозница. Организатори на празника са Българската асоциация на малинопроизводителите с подкрепата на общината.  На централния площад в лудогорския град представители от бранша ще покажат своята продукция от малини, а жури ще я дегустира и оцени, каза за Радио Шумен заместник-кметът..

публикувано на 09.08.24 в 08:56

Вековни дървета в училище

Две вековни дървета красят двора на шуменското Начално училище „Княз Борис I“.  На повече от сто години са училищната липа пред входа на училището и дъбът, който се намира в южната част на двора.  Това каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев.

публикувано на 09.08.24 в 08:30

Академия за предприемачи

За десета поредна година фондацията BCAUSE провежда програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Дейностите са за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони на България. Ключов елемент на програмата е Академията за местни предприемачи, която   подкрепя чрез обучения и финансиране стартиращи бизнеси в тези части на страната. Тази..

публикувано на 09.08.24 в 08:24

Шуменчета в омаята на Синая

Двадесет и четири деца между 12 и 15-годишна възраст от България и Румъния участваха в художествен пленер в Синая, един от най-живописните градове в северната ни съседка. Дванадесет възпитаници на Арт школата към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ в Шумен с ръководител Теменуга Христова и..

публикувано на 09.08.24 в 08:10

Кампаниите на Благовест

Нова благотворителна инициатива започна шуменецът Благовест Банков. Той е преподавател в шуменския факултет по "Артилерия, противовъздушна отбрана и киберсигурност" към Националния военен университет „Васил Левски“, но е организирал множество успешни благотворителни кампании за хора в неравностойно положение. Поредната му дългосрочна кампания е за..

публикувано на 08.08.24 в 09:01