Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езерото "Сребърна" пресъхва

Снимка: Незабравка Кирова

Почти 60% от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав.
Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си намират храна, защото според експертите  това е естествен процес, който се е наблюдавал и назад в годините.

Повече от 10 години Момчил Петров наблюдава отблизо процесите и живота на флората и фауната в резервата „Сребърна“. Езерната чаша на езерото е на по-високо ниво от Дунав и затова според него се наблюдава процес на оттичане на водите от "Сребърна" в реката – процес наблюдаван и друг път в годините.


"Езерото "Сребърна" е едно относително плитко езеро, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до освобождаване на големи площи, пресъхване, което се заема много бързо от разнообразна, едногодишна растителност. Това понижение на нивото е неблагоприятно за някои организми - най-вече за водните организми- рибите, но тези видове, които живеят там са приспособени към тези изменения, а от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно намират рибите там и се хранят с тях. През този период на засушаване наблюдаваме ежедневно присъствие на розови пеликани, които се хранят с рибите, има също така чапли, корморани, които се възползват от тази ситуация", каза Момчил Петров. 
 
За водната екосистема рекордно ниското ниво на речните води не е фатално.

Нормалното средно ниво на водата в езерото при високи нива на Дунав е от около 3 метра, но в момента е много по-ниско – на места едва достига до 2 метра.

"Трябва да се има предвид, че намаляването на водите площи в езерото се дължи на това, че то е относително плитко и съответно малкото понижение във височината води до отлив от големи площи".

Основният въпрос е как се чувстват пеликаните в резервата, тъй като те са основните обитатели.

"За тях е по-удобно по-ниското ниво на водата, улавят по-лесно риба, съответно хранителната им база е по-добра. За тях пониженото ниво до определени граници е благоприятен фактор. Тази година гнездовият период приключи в края на месец юли, птиците напуснаха".
Добрата новина е, че туристическият поток не е спирал, каза директорът на Природонаучния музей в Сребърна Елена Илиева.
Експертът от РИОСВ – Русе Момчил Петров заяви, че се изграждат и нови два понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан, които предстои да бъдат поставени. Това означава, че се осигуряват условия за гнездене на повече птици в "Сребърна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират светофарна уредба

До края на следващата седмица ще продължи ремонтът на неработещата светофарна уредба в Силистра на кръстовището на улица „7 септември“ и бул. „Велико Търново“ с улица „Петър Бояджиев“. Това предупреждават от администрацията.  Съоръжението пострада в резултат на пътнотранспортно произшествие. Причината за забавянето са затруднения в доставките на..

публикувано на 11.07.24 в 09:23

Деца в полицията

За поредна година Областната дирекция на МВР и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра са партньори в реализирането на програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „Летни клубове по интереси“.  В програмата са заложени поредица от посещения в полицейското управление и пожарната и..

публикувано на 11.07.24 в 08:13

Пожар лумна в къща

150 кв. м покривна конструкция и покъщнина в две стаи са изгорели при пожар в къща в село Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Причината за произшествието е късо съединение.  Огънят е потушен от екип на пожарната служба в Тутракан.

публикувано на 10.07.24 в 09:31

Топъл обяд в Тутракан

Продължава изпълнението на проекта „Топъл обяд в община Тутракан“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Това съобщиха от общинската администрация.  Целта на проекта е да бъде предоставяна здравословна, разнообразна и питателна храна на хора в неравностойно положение. Тези, които желаят да бъдат включени в проекта, могат да подават..

публикувано на 10.07.24 в 09:22

Поредният дрогиран зад волана

29-годишен е задържан за шофиране след употреба на кокаин, а в колата му са открити 0.8 грама от същата дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Мъжът бил спрян от полицейски служители вчера в Силистра и тестван с техническо средство. Той е отказал кръвна проба.  Задържан е за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно..

публикувано на 09.07.24 в 09:46

При банатските българи

Проучвателна експедиция по българските следи в Трансилвания /Седмиградско/ и посещение при банатските българи в село Стар Бешенов, област Тимиш и град Тимишоара, проведе силистренската Фондация " Бъдеще 2008“. Това е първото посещение в тези райони, където са се формирали първите, най-стари български общности в северната ни съседка .  В 5-дневната..

публикувано на 09.07.24 в 09:42

Нав асфалт в Тутракан

Приключиха текущи ремонти по улиците в Тутракан на ул. „Силистра“ (паркинга на автогарата),  ул. „Шар планина“, ул. „Вежен“, ул. “Георги Бенковски“, ул. „Иван Габровски“, ул. „Васил Левски“, ул. „Трансмариска“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Сливница“, ул. „Ана Вентура“, ул. „Дон“, ул. „Руен“, ул. „Марица“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Априлов“, ул...

публикувано на 08.07.24 в 09:25