Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Музиката вместо улицата" със Симфониета Шумен

Деца от проекта „Музиката вместо улицата“ ще бъдат солисти и оркестранти в концерта на Симфониета Шумен в четвъртък. Инициативата на Георги Калайджиев и Мария Хаушилд вече 14 години работи с даровити деца от социално слаби семейства, предимно от ромската общност в Сливен. Те изучават различни музикални инструменти, получават сериозна теоретична подготовка и се изявяват на български и европейски сцени. Част от младежите след това учат в музикални училища, в Националната музикална академия, а други работят като оркестранти.

Концертът на децата от „Музиката вместо улицата“ и Симфониета Шумен ще бъде в зала „Професор Венета Вичева“.

Още чуйте от разговора с Георги Калайджиев, Мария Хаушилд и част от младите инстументалисти.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никулденско веселие в Медовина

Близо 1000 изпълнители на българско народно творчество и майстори на традиционната ни кухня се събират на 4 декември, от 9:30 часа в поповското село Медовина. Те ще бъдат участниците в първия национален фолклорно-кулинарен фестивал, наречен „Никулденско веселие“. Събитието ще има конкурсен характер и за певците и за готвачите. Фолклорната програма..

обновено на 04.12.22 в 08:43

Кино в длан

"Ако още не сте заснели вашия филм, не губете време. Вземете мобилния си телефон или таблет и направете кратък филм на тема, която ви вълнува или се възползвайте от възможността да създадете 5-минутен филм в новата ни категория. "Филми за деца (или с участието на деца)." Това приканват от сайта си организаторите на киноконкурса ,,Кино в длан“...

публикувано на 02.12.22 в 08:09

Симфониета Шумен с нов директор

Калина Василева е новият директор на Симфониета Шумен, избрана след конкурс в Министерството на културата. Тя е първата жена в България, която е едновременно диригент и флейтист. Василева е родена в Шумен през 1989 г. Родителите ѝ са дългогодишни оркестранти в шуменския симфоничен оркестър. Завършва средното си..

публикувано на 01.12.22 в 09:33

Симфониетата чества Веселин Стоянов

По пътя на възкресяването на две класически творби ще бъде поведена публиката в Шумен тази вечер. За програмата на музикалното събитие, диригентът Григор Паликаров е избрал Концерт за пиано и оркестър № 3 от Веселин Стоянов. С него Симфониета Шумен ще отбележи 120-та годишнина от рождението на композитора, родом от Шумен. Второто произведение е..

публикувано на 01.12.22 в 09:27

Филм за мозайки и стенописи

Филм, посветен на мозайките и стенописите в Народно читалище "Христо Ботев" в Нови пазар, е заснет и споделен с публиката, информират от местната администрация. Лентата е по идея на Александър Бакалов. Заснета по поръчка и финансиране от Община Нови пазар. В екипа, създал филма, са операторите Данаил Иванов и Евтим Пенев. Филмът е качен в..

публикувано на 30.11.22 в 13:46

Ново кино в Шумен

Официално откриване на кино "Арабелла" ще е днес в Шумен от 17:00 часа. Салонът за прожекции е във Военния клуб на улица Адам Мицкевич 2. От 17:30 часа ще се прожектира филмът "Черната пантера".  Входът е с покани. Ще бъдат осигурени 3D очила за зрителите, информират организаторите на прожекциите.

публикувано на 30.11.22 в 11:38
Мисионис

Античният Мисионис с награда

Античният и средновековен град Мисионис е определен за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 г. в годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Наградата получи кметът на Търговище Дарин Димитров на тържествена церемония в София. Ръководител на разкопките е Стефан Иванов, а научен..

публикувано на 30.11.22 в 09:48