Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем партии в парламента

Снимка: Екзакта Рисърч груп

7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес, сочи проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства.

8% е преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП – като партията на Бойко Борисов е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, показват данните.

Втора политическа сила са "Продължаваме промяната" с резултат сред гласуващите от 18,1%.

Трети са БСП с 12,5% подкрепа, четвърти – ДПС с резултат от 10,3% на сто, пети са "Възраждане" с с 9,5% от гласуващите. Следват ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4 на сто.

"Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев", коментират социолозите от "Екзакта".

Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на "Изправи се БГ" от началото на кампанията.

Според анализите на "Екзакта" третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – БСП, ДПС и "Възраждане", но според изследователите, които се опират и на данните от настоящото изследване, БСП има известна преднина пред останалите две формации.

"В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За "Български възход" периодът е решаващ за попадане в следващия парламент", посочват експертите.

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-високо от неодобрението към него в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с 29%. Следват го Стефан Янев, Мая Манолова и Кирил Петков.

Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 16%.

Национално проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода  10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надпревара по вода

Първи кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт се провежда днес и утре в Тутракан. На брега на река Дунав спортното събитие беше открито днес от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Купата на Община Тутракан е най-голямата награда, за която ще се състезават участниците от 9 Водомоторни клуба от цялата страна. 38..

публикувано на 20.07.24 в 11:46
Свети Илия

Илинден е

Българската православна църква днес отбелязва паметта на свети пророк Илия. Той е смятан за предвестник на истинската православна вяра и за най-големия пророк в Стария завет. Заради това пророкът се възнася на небето жив, понесен на огнена колесница. В българския народен календар денят е известен още като Илинден, като светията се свързва с..

публикувано на 20.07.24 в 09:06

Времето в събота

Между 19 и 25 градуса са измерените в 6ч. тази сутрин температури в Североизточна България.  Най-хладно е било в Търговище –  19°, в Разград и Шумен - 22°, в Силистра термометрите са показвали 25, а в Русе - 25°.  Атмосферното налягане в Шумен е 987 хПа - малко по-ниско от средното за юли и слабо ще се понижи.  Относителната влажност на..

публикувано на 20.07.24 в 08:47

Вторият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11:00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

публикувано на 19.07.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Спират камионите и днес

Тежкотоварните автомобили с тегло над 20 тона ще бъдат спирани от движение и днес заради жегите. Ограничението е в сила от 13:00 ч. до 21:00 ч. и се отнася за областите Шумен, Разград, Силистра и Варна.  В най-горещите часове на деня камиони няма да могат да се движат по автомагистрала „Хемус“ при Буховци и при Невша, по главния път Търговище – Шумен..

публикувано на 19.07.24 в 10:48

Помощ за пострадалите

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция „Социално подпомагане“.  Отделно от това, пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред съответната община, за..

публикувано на 19.07.24 в 08:28
Снимката е илюстративна

Свикват Съвета по сигурност

Служебният премиер Димитър Главчев свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет заради пожарите в страната. Заседанието се очаква да се проведе днес. Това обяви Главчев, който посети едни от най-пострадалите села – Воден и Крайново. В село Мамарчево премиерът и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще съобщят каква е ситуацията в..

публикувано на 19.07.24 в 08:13