Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След мобилизацията в Русия

Снимка: ФБ страница Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Президентът на Русия Владимир Путин обяви в телевизионно обръщение частична военна мобилизация. Съответният указ е подписан и влиза в сила от днес. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пък в интервю за руски медии уточни, че се очаква да бъдат мобилизирани около 300 000 души.

Частичната мобилизация, наредена от президента на Русия Владимир Путин, е знак за слабост, написа в Туитър посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк. По думите йq Вашингтон никога няма да признаят претенциите на Москва за Крим и ще продължат да подкрепят Украйна колкото е необходимо. Външнияj министър на Великобритания Джилиън Кийгън смята, че казаното от Путин е притеснителна ескалация на конфликта. Според министъра на икономиката на Германияq частичната мобилизация в Русия е лошо и погрешно развитие на събитията.

Проф. Добромир Добрев, преподавател по политология и философия в Шуменския университет, заяви, че въвеждането на мобилизация в този момент в Русия е пропаганден ход.

Още чуйте от интервюто с проф. Добрев.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разходка в миналото на Шумен

Главната улица на Шумен през епохата на Възраждането е улица „Араста“ (или днешната „Цар Освободител“). По повод Деня на Независимостта шуменци и гостите на града имаха възможност да научат как е изглеждала тя преди.  Безплатната туристическа обиколка беше организирана от Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“. Там беше и..

публикувано на 22.09.22 в 14:38

Проекти с кауза

"Работилница за лекари“ и „Форум на студентите и специализантите по медицина и природни науки в България” са два проекта на Фондация „Гален Темелков“, които ще бъдат реализирани с финансовата подкрепа на община Шумен. Обществената организация е учредена в памет на покоен шуменец, студент по медицина, а идеята е създаване на база в подкрепа на..

публикувано на 21.09.22 в 15:08

Младежката сфера на 4 години

Изграждането на Младежката сфера в Шумен вдъхна надежда на младите хора и им показа, че мечтите са възможни, ако се борим за тях. Днес младежкият купол празнува своя четвърти рожден ден. В продължение на 48 месеца младите хора от града поддържат неуморно своето пространство – поправят го след всяка вандалска проява, организират цветни и красиви..

публикувано на 22.09.22 в 10:00

От корените към бъдещето

Преселски севернодобруджански носии, събирани в продължение на десетилетия, представи в Тутракан Калина Михайлова от село Шуменци. Изложбата „От корените към бъдещето“ е подарък за жителите и гостите на града по повод 21 септември - празникът на Тутракан. Тя е организирана от Историческия музей и Община Тутракан. Изложбата бе открита в навечерието на..

публикувано на 21.09.22 в 12:52

Опашки за учебници

Пред борсите за учебници в Шумен се извиват големи опашки от ученици и родители. Някои са получили списъци с необходимите учебници за училище в първия учебен ден, други - седмица по-рано, казват родители. Учебниците втора употреба са с 50 процента по-ниска цена от новите. Хората, които работят в борсите за учебници, споделят, че изкупуват..

публикувано на 21.09.22 в 09:19

Слънца на тротинетки

В седмицата на мобилността малчуганите от Детска градина „Слънце“ в Шумен разбраха защо е важно да използват екологичен транспорт и да изхвърлят разделно боклука. Тези уроци бяха усвоени чрез забавни състезания с тротинетки и анимационни истории. "Децата наистина се интересуват как могат да помогнат в опазването на природата", каза Миглена Данчева от..

публикувано на 20.09.22 в 14:07

Етаж на изкуствата

Ново арт пространство направиха в СУ "Сава Доброплодни" в Шумен. Създадени са ателиета, звукозаписно студио, кабинети за индивидуално обучение по различни инструменти, естрадно и народно пеене, обновен е и технологичният парк на STE(A)M център. Всичко това е изградено на последния – четвърти тавански етаж на училището. ,,Имаме условията -..

публикувано на 19.09.22 в 14:36