Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музей в театъра

10
Снимка: Радио Шумен

Шуменският театър започна интензивно новия си сезон с идеята зрителите да се върнат отново в залите. През септември публиката вече имаше възможност да бъде на 7 премиери на спектакли за деца и възрастни.

По-големите зрители в Шумен за първи път усетиха какво е това импровизационен театър, съпреживяха чувствата на героите от „Асансьорът“- пиеса от Георги Марков, гледаха моноспектакъл за зависимостта от алкохола, както и театралната акция, провокативно наречена „Това не е театър“.

В края на месеца се очаква и комедията на световноизвестния драматург Жорди Галсеран, озаглавена „Бурунданга“.

Преди нея, навръх Деня на независимостта, ще бъде открита постоянна изложба, разположена в трите фоайета на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Това е и градът с най-богати театрални традиции, там, откъдето започва и летописът на българския театър. В момента най-много експонати в изложбата, освен от шуменския театър, има и от театрите във Велико Търново и Ловеч.

Събитието започва в 19:00 ч. днес и в него ще бъдат показани костюми, плакати, програми, макети, стари издания на пиеси и всякакви предмети, свързани с историята на българския театър.

Миглена Стефанова разговоря с инициатора на изложбата Горица Радева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за Бердяев и революцията

Книгата „Николай Бердяев. Революция и философия“ ще бъде представена тази вечер в Шумен, в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Автор на изданието е проф. Добромир Добрев, преподавател в Шуменския университет. Премиерата на книгата е от 18:00 часа. Акцентът е положен върху разчитането на революцията и историята при големия руски философ от..

публикувано на 23.09.22 в 12:21

Български съкровища в Америка

Български съкровища са част от пътуваща изложба в Америка. Представени са 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите. Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе участват с някои от най-енигматичните си съкровища. Сред тях са Боровското съкровище от..

публикувано на 23.09.22 в 11:18

Това не е театър

Необичайна премиера ще предложи на публиката тази вечер Драматично-кукленият театър "Васил Друмев". В камерната зала от 19:00 ч. ще бъде представен пърформансът „Това не е театър“. Той е изграден по монолози, подбрани от актьорите в трупата. Артистите са имали думата още за декорите и сценографията. „Ще бъде забавно, интересно и неочаквано“, обещават..

публикувано на 21.09.22 в 14:53

Фонд "Култура" приема проекти

Общинският фонд „Култура“ обявява сесия за финансиране на проекти в направлението „Творчески Шумен – 2022“. Това съобщават от Община Шумен. Поради нереализиране на одобрени за тази година прeдложения фондът разполага с остатък от средства в размер на 6700 лева. Кандидатите могат да представят по един проект, като исканата сума трябва да е до 800..

публикувано на 21.09.22 в 11:06
Регионална библиотека

Историческа изложба в Русе

Близо 60 малко известни документа ще бъдат представени в историческа изложба, посветена на 114-ата годишнина от независимостта на България. Част от документите и снимките не са представяни до момента. Ще бъдат показани и съвременни исторически изследвания. Изложбата ще бъде открита от 15.00 ч. днес (21 септември) в сградата на Регионалната..

публикувано на 21.09.22 в 11:02

Фотоконкурс за най-щуро лято

От Видин до Несебър млади фотографи   изпращат снимки за разградския фотоконкурс „Моето различно щуро лято“. Крайният срок е 30 септември, напомнят от община Разград. Творческата надпревара се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Конкурсът е в две категории – фотография и фоторазказ...

публикувано на 21.09.22 в 09:00

Албум от Ивайло Демидов

Ивайло Демидов, по-познат с творческия си псевдоним Ivashkin von Mephisto, издаде с подкрепата на Националния фонд "Култура" свой самостоятелен албум, замислен в три части. Първата се появи през миналата година, а втората - през тази. „The Last 12s“ е заглавието, което ги обединява, а към него всяка част добавя по нещо.  Към песента „По края на..

публикувано на 20.09.22 в 17:01