Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изчетоха манифеста в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Жива картина на историческото събитие, по време на което е съобщено в Шумен, че княз Фердинанд е обявил Независимостта на България през 1908 г., създадоха участниците от Родолюбив комитет "Крум Страшни" - Шумен. В ролята на глашатая влезе Никола Колев, председател на организацията. След края на възстановката пред шуменския Военен клуб Колев изнесе и кратък урок по история.

„На този велик ден преди 114 години България възстановява своята независимост. Този акт е един от най-великите в нашата история поради една друга причина. Този велик момент, тази победа е постигната изцяло на дипломатическата маса. Не е пролята капка българска кръв, благодарение на родолюбците, които са управлявали България тогава. Затова смятам, че Независимостта е едно от най-великите достижения в съвременната ни история“, обясни Колев

Честит празник!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пълнят системата

Започва поетапното пълнене на системата, съобщават от ВиК - Шумен.  По думите на главния инженер на ВиК - Шумен Антон Стефанов ремонтните дейности са приключили успешно. Очаква се водоподаването да се възстанови първо по ниските части на града, а след това и по високите. Припомняме, че водата в Шумен беше спряна късно снощи. Причината за това беше..

публикувано на 24.09.22 в 14:51

Задържаха бракониер след гонка

Разчленен труп на елен, който бил поставен в найлонови чували, е намерен при извършване на ленеен контрол от шуменската полиция. Около 4:30 ч. на 24 септември малко преди разклона за село Върбак екип на пътна полиция забелязал водач на товарен автомобил Мицубиши "Л 200" с шуменска регистрация, който криволичил по пътя. Униформените спрели..

публикувано на 24.09.22 в 12:19

Измама по имейла

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в шуменската полиция. Получателят на писмото бил уведомен, че е обект на разследване на естонската полиция и по-конкретно от служител с имена Атанас Трайков Илков.  Разследването се водило заради извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска..

публикувано на 23.09.22 в 19:08

Полицията в Шумен в акция

Специализирана полицейска акция за противодействие на нарушения на изборното законодателство започна днес на територията на област Шумен. Целта е да се предотвратят престъпления против политическите права на гражданите. Полицейското присъствие ще бъде засилено във всички зони, изведени като рискови, коментира комисар Румен Симеонов от шуменската..

публикувано на 23.09.22 в 17:33

Фестивал на етносите

Фестивал на етносите ще се проведе на 26, 27 и 28 септември (понеделник, вторник и сряда) в парк „Студентски“ в Шумен. Събитието е част от дейностите по проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Шумен“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. В него ще се включат фондация „Аделе“, ДГ „Светулка“ и VI ОУ..

публикувано на 23.09.22 в 14:48

Презапасяват се с дърва

Двойно увеличение на заявените количества дърва за огрев се отчита в целия Североизток. Това каза Ивайло Тодоров - началник отдел в СИДП. Отчита се презапасяване на хората. Близо 23 хиляди домакинства от Североизточна България вече са получили дървата си за новия отоплителен сезон, уточни той. С предимство се доставят дърва на хората, които са..

публикувано на 23.09.22 в 13:56

РЗИ - Шумен на бунт за заплати

Експертите от Регионалната здравна инспекция в Шумен ще подкрепят националните протести на колегите си за увеличаване на заплатите. В позиция до медиите шуменските специалисти заявяват, че на 26 септември от 12:00 ч. ще бъдат пред сградата на инспекцията, за да заявят, че „търпението и проявената толерантност в името на общественото здраве са..

публикувано на 23.09.22 в 11:38