Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Измама по имейла

Снимка: ОДМВР - Шумен

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в шуменската полиция. Получателят на писмото бил уведомен, че е обект на разследване на естонската полиция и по-конкретно от служител с имена Атанас Трайков Илков. 
Разследването се водило заради извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“ . Описано е още, че в рамките на 48 часа получателят трябва да бъде изслушан по имейл, с указания да се напишат мотиви и да бъдат разгледани и проверени за санкции. Освен това пише, че след този период сигналът ще бъде предаден на Иван Гешев, прокурор и специалист по кибер престъпления, за да изготви заповед за арест. 
В писмото се казва още, че снимка на получателя на мейла ще бъде публикувана в медиите и ще бъде регистриран като сексуален престъпник. Подписано е от Атанас Илков Трайков, ръководител на националната полиция и експерт в отдел „Престъпления“. 
Получателят на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР и подал сигнал в областната дирекция в Шумен. 
 Областната дирекция на МВР - Шумен съветва да бъдете особено внимателни, когато отваряте имейл, който изглежда като официално съобщение. В него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни - имена, пароли и др. След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти. 
 Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка

По публикацията работи: Велмира Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа край Нови пазар

За катастрофа между три автомобила на автомагистрала "Хемус" в района на бензиностанция "Шел" край Нови пазар съобщават от шуменската полиция. Пътният инцидент е само с материални щети, а една от пострадалите коли е полицейска патрулка.  По време на работата около катастрофата от екип на РУ - Нови пазар водач на тежкотоварен автомобил, вероятно заспал..

публикувано на 27.11.22 в 15:56

"Избирам България"

Шумен ще бъде домакин на университетско изложение „Избирам България“. То ще се проведе в зала „Арена Шумен“ от 10 до 16 ч. На събитието присъстват представители на повече от 20 университета от страната. Кандидат-студенти ще имат възможността да поговорят със студенти от различни университети за стипендии, общежития, материална база, факултети,..

публикувано на 26.11.22 в 09:13

Подкрепа за 427 деца в риск

До края на юни 2023 г. се удължава работата на Центъра за ранно детско развитие в Шумен, който се реализира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ от 2016 г. Услугите, които се предоставят там, са насочени към ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа за деца с увреждания и..

публикувано на 25.11.22 в 15:04

Полицията на срещи в селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР - Шумен ще проведат традиционните срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на областта. На 1 декември екипите ще посетят селата Черенча и Средня. Срещата в Черенча е насрочена за 10:00 часа, а в Средня - в 11:00 часа.Те ще бъдат в кметствата. На 8..

публикувано на 25.11.22 в 11:54

Иззеха крадени дърва

Около 25 куб. метра дървесина от вида „цер“ без контролна марка са намерени в частен дом в село Пет могили, съобщават от шуменската полиция. Дървата са открити при съвместна операция на полицейски служители от РУ - Каолиново и служители на Държавното лесничейство в Нови пазар. Проверката била извършена малко след 10:30 часа вчера в имот на ул...

публикувано на 25.11.22 в 11:47

Мъж нападна жена в центъра на Шумен

Неизвестен мъж нападнал 42-годишна жена в Шумен след 17:30 часа снощи. Той настигнал жената, която вървяла по ул. “Владайско въстание“, започнал да ѝ дърпа косата. В това време тя извадила мобилен телефон. Мъжът я ударил в лицето и го издърпал, след което поел в неизвестна посока. Час по-късно, след подадения от шуменката сигнал, полицаите задържали..

публикувано на 25.11.22 в 11:26

Изложение "Избирам България"

Университетско изложение „Избирам България“ ще се проведе в Шумен в събота - 26 ноември. Събитието се организира от Общинския младежки съвет Шумен с подкрепата на Община Шумен и Националното представителство на студентските съвети в България. Изложението започва в 10:00 ч. в „Арена Шумен“ и ще продължи до късния следобед. В изложението..

публикувано на 25.11.22 в 09:00