Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деца работят по екопроект

Снимка: Община Русе

Продължава възстановяването на екопътеката от хижа „Минзухар“ до лесопарк „Липник“ край Русе, а с началото на учебната година се включват ученици и студенти.

Дейностите са по проект „Екопътека – аз и ти с грижа към природата“ на дружество „Академик“. Започна полагането на лентова маркировка по маршрута, а утре (29.09.) от 09:00 ч. в лесопарк "Липник" са заниманията със студенти от специалността „Екология и техника за опазване на околната среда“ в Русенския университет.

Традиционният крос-поход „Русе’ 22“, организиран от дружество „Акудемик“, е планиран за 8 октомври.По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се налагат допълнителни мерки

Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснена и не се налага предприемането на допълнителни мерки, информират от Областната управа на Русе. Това е заключението след проведеното заседание на областната епизоотична комисия. Тъй като положителните проби за заразата са се появили много рано в ловния сезон, е нужна превенция, за да не..

публикувано на 30.11.22 в 14:45

Африканска чума в Русенско

Три случая на африканска чума по свинете са регистрирани в Русенска област. Заради опасността промишлените предприятия да бъдат засегнати, спешно беше свикана епизоотична комисия. Става дума за отстреляни от ловни дружинки диви свине в района на селата Сваленик и Писанец. Според разпоредбите от 2019 г., когато болестта унищожи десетки..

публикувано на 30.11.22 в 12:53

Нова гора на старото сметище

Над 2 хиляди фиданки бяха засадени на старото градско сметище в Русе. Това съобщиха от общинската администрация. Залесяването е съвместна акция на Община Русе и сдружение „СъГраждани“ и е продължение на миналогодишната инициатива, при която бе вдъхнат живот на над 300 фиданки.  Тази година от Гората.бг е осигурен 11 пъти повече посадъчен..

публикувано на 29.11.22 в 13:38

Коледен базар с кауза

Благотворителна изложба базар в помощ на онкоболните беше открита в Доходното здание в Русе. Събитието се организиара от сдружение „Заедно си помагаме“. В базара са включени над 30 картини, рисувани от членовете на сдружението по време на арт терапии, както и ръчно правени бижута и сладки изкушения. Базарът ще..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

Блъснаха възрастно семейство

Възрастно семейство беше блъснато на пешеходна пътека в Русе. Инцидентът е станал по обяд на бул. „Цар Освободител“ пред Професионалната гимназия по строителство и архитектура. Пострадалите са на 76 и 77 години. Те са се връщали от пазар, когато ги удря автомобил, движещ се в средната лента. Отзовали са се две линейки. Мъжът е с няколко..

публикувано на 29.11.22 в 13:23

Простреляха нигериец в Русе

Простреляха нигерийски гражданин в центъра на Русе, предаде БНТ. Изстрелът е бил с газов пистолет, простреляният е с повърхностна рана и след преглед е пуснат за домашно лечение. 36-годишният гражданин на Нигерия е пребивавал постоянно в България. В събота вечерта той е бил нападнат от четирима души във входа, в който живее, в центъра на..

публикувано на 28.11.22 в 13:03

Фестивал на китайската култура

Шестият фестивал на китайската култура, организиран от Зала „Конфуций“ при Русенския университет ще се проведе днес. Началото ще бъде поставено в 16:30 ч. с Китайски културен ден на лакомата змия. Във фоайето на Канев център посетителите ще се срещнат с различни предизвикателства: изписване на имена на китайски език, запознаване с китайския зодиак,..

публикувано на 26.11.22 в 15:15