Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър спира работа по нови проекти

Снимка: Незабравка Кирова-Христова
Нови творчески проекти няма да има до края на календарната година, обяви директорът на Драматично-куклен театър Силистра Златина Станева.

Причината – финансовата ситуация в страната, ежедневното поскъпване на суровините, с които работят и цените на електроенергията.

Средно 50 000 лв. са нужни на театъра, за да предложи на зрителите по една нова куклена и драматична постановка.


До края на октомври се очаква театърът да представи единствено новия си спектакъл „Чудо“ по Иван Радоев.

"Да избегнем отопляването на салона за репетиционния период. Вече става лукс да си позволим да предложим на публиката нов куклен или драматичен спектакъл. Предприема се курс към абсолютно минимизиране на разходите. Всичко, което беше планирано като нови постановки, засега се отлага с няколко месеца", каза директорът на театъра Златина Станева.

55 000 лева са приходите на театъра от началото на годината, като всеки закупен билет Министерство на културата дотира с по 3 лева за постановка за възрастни и с по 3,50 лв. – за детските спектакли.

9000 са зрителите от януари до момента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52

Лято арт се завръща

От 5 до 9 август „Клуб култура за Шумен” организира поредица от събития. Концертите, изложбите и срещите с изтъкнати български творци ще се състоят в двора на Ганушевата къща на улица „Цар Освободител“ № 152.  “За втора поредна година се организират интересни културни прояви. Август месец по традиция не е наситен с много събития от сферата на културата и..

публикувано на 31.07.24 в 11:35

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22