Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ учен с признание от Шуменския университет

Химикът професор Христомир Христов е новият Доктор хонорис кауза на Шуменския университет. Той е сред най-авторитетните учени в световен план. Името му е поставено на 15-то място сред българските изследователи в класацията на Станфордския университет.

Наградата на проф. Христов за заслуги идва след научна кариера, развивана над четири десетилетия в Русия, САЩ, Япония и България. 

„Науката е многогодишен труд. Няма събота, няма неделя, няма ваканция. Не можеш да натрупаш научни постижения за две, три или пет години“, каза професор Христов.


Десет минути бяха нужни на професор Цветеслава Игнатова-Иванова, декан на Факултета по природни науки, за да изброи телеграфно малка част от постиженията на новия Доктор хонорис кауза на Шуменския университет. В дългия му списък с награди присъства и отличие от американското правителство за изключителен професор и изследовател на САЩ.


„В науката няма пари“, „Задръжте децата си тук“, „Изправени сме пред екологична криза, която изисква обединението на света“ и „Щастието е резултат от стабилно семейство и успешна кариера“. Това бяха част от посланията на професора към аудиторията в зала 202.


„Най-големият подарък за 50-годишнината на нашия университет е класирането на проф. Христов сред тези 2% от учените с най-голям принос за световната наука. Вие сами разбирате какво значи в целия свят да се почете името на Шуменския университет. Това е благодарение на него. 50 години напред няма да имаме такъв учен“, каза ректорът на Шуменския университет професор Георги Колев.


Подробностите ще чуем в репортажа на Стоян Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Закани към полицаи

51-годишен мъж от Велики Преслав бил задържан, след като направил опит да попречи на полицейски служител да си изпълни задълженията. Това съобщават от шуменската полиция. Около 00:30 часа тази нощ бил приет сигнал за нарушаване на нощната тишина в града със силна музика от адрес в града. На място бил пратен екип на охранителна полиция.  51-годишният..

публикувано на 12.07.24 в 11:14

Мъж заплаши с нож сестра си

Домашен насилник е арестуван вчера, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет малко след 13:00 часа. Съобщено било, че 32-годишен мъж от село Ясенково отправял закана за убийство с нож в ръка към 34-годишната си сестра. На адрес в селото веднага е насочен екип от полицейския участък в Хитрино.  Установен е и е задържан в РУ- Шумен. За..

публикувано на 12.07.24 в 11:03

Менделсон звучи все по-рядко

509 са регистрираните бракове в Шуменска област през 2023 г. , съобщават от отдел „Статистически изследвания“ в Шумен. Това е с 27.2% по-малко от предходната година.  Повече от половината бракове са сключени в градовете, а близо 45 на сто в селата. От общо 143 села в областта, в 58 не е сключен нито един брак, а в 30 - само по един.  Областите..

публикувано на 12.07.24 в 09:12

Обсъждат бъдещето на приюта

Общественото обсъждане за бъдещето на приюта за кучета ще има във Велики Преслав. То е насрочено за 16 юли - вторник, и тогава ще бъдат представени резултатите от анкетно допитване, направено от община Велики Преслав. Жителите на старата столица и селата Имренчево и Мостич е трябвало да дадат мнение къде да бъде разположен теренът за изграждане на нов..

публикувано на 12.07.24 в 08:13

Оранжев код за жега

Оранжев код за много високи температури е обявен за цялата страна днес. Днес ще бъде слънчево и горещо. След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на отделни места в крайните югоизточни райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб източен, в Източна България умерен североизточен вятър...

публикувано на 12.07.24 в 08:06

Три пожара в горите

Три пожара гасят горски и огнеборци на територията на Североизточното предприятие в момента. В Държавното ловно стопанство - Паламара огънят е тръгнал от ожъната и запалена нива, на която е имало останала слама. Пожарът е обхванал широколистна гора в землището на село Единаковци, община Хитрино. На терен са пожарникари, горски и хора от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48
ВиК - Шумен

Заплашват с блокада ВиК - Шумен

Трима души от каолиновското село Тъкач в момента са пред ВиК - Шумен заради безводието в населеното място.  Те настояват за спешна среща с управителя на дружеството Иван Пушкаров. Искат уверение, че водният проблем ще се реши час по-скоро. Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в селото...

публикувано на 11.07.24 в 14:40