Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оръжие за Украйна

Снимка: личен архив

Народното събрание одобри на първо четене решение за отпускане на военна помощ за Украйна. "За" гласуваха 175 депутати, "против" бяха 49, въздържа се един.

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и "Български възход" подкрепиха решението. Против гласуваха от БСП и „Възраждане“. 

Политологът Светлин Тачев от агенция „Gallup International" коментира за Радио Шумен решението: "Важно е какво точно ще се изпрати, с какво точно разполагаме. На този етап е взето само политическото решение за изпращане на военна помощ към Украйна".

Как парламентарните партии се ситуираха по темата за военната помощ за Украйна, кои формации могат да спечелят от решението, защо депутатите нарушиха добрия тон по време на дебатите и доколко изпълнението на решението на Народното събрание ще зависи от добрата воля на Министерството на отбраната и Министерския съвет, чуйте от интервюто със Светлин Тачев.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на водните лилии

Край приказното блато с водните лилии до село Малък Преславец, в събота- на 24 август, ще се проведе 15-тото издание на „Празника на водните лилии“. Инициативата на к метството и Народно читалище „Йордан Йовков“ в село Малък Преславец, заедно с община Главиница, се провежда по традиция в средата на юни, но беше отложена заради лошите..

публикувано на 23.08.24 в 16:26

Мостът на Кольо Фичето засиява

С ефектен спектакъл тази вечер откриват реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла, област Русе. Ще бъде отворен и новият посетителски център, който се очаква да се превърне в една от най-интересните туристически атракции в региона. „Обществено- политическият живот пряко се отрази върху реконструкцията на моста. Преминахме и през..

публикувано на 23.08.24 в 12:24

Ще поскъпне ли олиото?

Цената на олиото се очаква да се повиши заради ниските добиви от слънчоглед. Това каза за Радио Шумен Велика Славова – председател на една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско, която стопанисва около 30 000 дка с разнообразни култури. Земеделците отчитат добра реколта на пшеница у нас, но лоша за слънчогледа и царевицата. В..

публикувано на 22.08.24 в 16:42

С горската пожарна

В "Детската академия за спорт и превенция", която се организира като лятна занималня на Шуменското плато, днес малките шуменци научиха как се гаси горски пожар.   Зеленото училище е част от лятната програма на Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК "Анастас Стоянов" в Шумен и продължава вече втори месец с различни инициативи...

публикувано на 22.08.24 в 13:57

Бързозрейки на пазара

На пазара се предлагат оводнени сирена, показва поредното проучване за качеството на този продукт на неправителствената организация „Активни потребители“. Това е индикатор или за неспазени срокове за зреене на продукта или, че високото водно съдържание е постигнато чрез влагане на добавки, без яснота дали са безвредни. При всички..

публикувано на 22.08.24 в 11:29

Тракийски мистерии в Свещари

Интригуваща премиера предстои тази събота от 21:00 часа край световноизвестната тракийска царска гробница в Свещари.  Интерактивният спектакъл "Мистерията на гетите“ е част от програмата на фестивала „Тракийски мистерии“, който вече започна от пещерата „Магурата“, ще мине през исперихското село, ще продължи към Поморие, а финалът е в..

публикувано на 23.08.24 в 09:00

Месец по-късно - има ли "шок и ужас" в пунктовете за ГТП

Минаването на   годишен технически преглед  на автомобилите от 22 юли насам е една от най-горещите теми в обществото. Вече един месец тестването на изправността на колите се извършва според Нардеба Н-32. Още първите дни след влизането в сила на наредбата се оказа, че много от колите не могат да покрият изискванията за допустимите норми за..

публикувано на 21.08.24 в 14:21