Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изборната технология и купеният вот

Снимка: Фейсбук

Избирателната активност в рисковите секции за гласуване е паднала при машинното гласуване, сочи изследване на Антикорупционния фонд.

"Най-рисковите от контролиран и купен вот секции са на места, където населението е маргинализирано, където е по-бедно и по-ниско образовано", коментира за Радио Шумен политологът Марио Русинов от неправителствената организация, която съпоставя данните от няколко парламентарни избори.

Народното събрание преди дни прие на първо четене решение за смесено гласуване, което връща вота с хартиена бюлетина. То беше подкрепено от депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Как всичко това ще повлияе това на изборите, чуйте от интервюто с Марио Русинов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици за европейско бъдеще

Ученици от Търговище заминават за Брюксел, за да видят на място как работи Европейският съюз, каква е структурата му и ролята на различните институции в него. Те ще участват и в дебати за ценностите на общността, от която сме част и ние. Участват младежи от 34 държави на възраст между 16 и 18 години. Опознавателната инициатива е на..

публикувано на 21.03.23 в 15:23

Защо си с шарени чорапи?

Международният ден на хората със синдром на Даун се отбелязва днес под мотото "Светът е шарен". По данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун всяка година в България се раждат около 100 такива деца. Председателят на фондация „Живот със Синдром на Даун“ Силвена Христова каза за Радио Шумен.  Чуйте интервю на Деница Колева със..

публикувано на 21.03.23 в 09:23

Протест срещу разкопки по воден проект

Жители на силистренското село Айдемир заплашват с протести и жива верига, с които да спрат проекта за воден цикъл по тяхната улица. Доволни са от канализацията, която имат от 1974 година. Преди две години улицата им дори е била асфалтирана и не искат отново да бъде разкопана. Нямат доверие, че това, което ще бъде направено, ще е по-хубаво..

публикувано на 20.03.23 в 14:07

8 букета за 8 жени

На около 150 жени и деца, пострадали от насилие, помага всяка година Асоциация „НАЯ“ в Търговище. Тя работи не само на територията на областния град, но и с мобилни екипи и открити приемни в съседните по-малки общини като Попово, Антоново и Омуртаг. От сдружението обявиха дарителска инициатива за набиране на 4800 лева - средства, с които да..

публикувано на 20.03.23 в 12:35

Америка като любов

Преди 18 години русенката Ана Георгиева отива на студентска бригада в САЩ. Там среща американеца Тим Дейвис, в когото се влюбва и за когото се омъжва и решава, че това е държавата, където ще остане. Първоначално семейство Дейвис живеят в най-големия американски щат Тексас, но по-късно се преместват в най-гъсто населения Калифорния. Днес Ана..

публикувано на 20.03.23 в 08:30

Сайт за Хан Крум

Известният маратонец от великопреславското село Хан Крум - Ангел Кънчев, ратуваше приживе и дълго си кореспондира с държавниците в селото да има паметник на хан Крум. Тази идея още не е сбъдната, но затова отскоро селото си има свой уебсайт, пълен с неговата история, култура и туристически забележителности.  Случва се благодарение на друг ханкрумчанин..

публикувано на 18.03.23 в 10:40

Диетите са вредни за децата

Пакетираните храни са най-вредните за децата. Това каза за Радио Шумен д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Това са тези храни, които съдържат много сол, захар и мазнини над препоръчителните количества за съответната възраст. Не трябва да се прекалява и с..

публикувано на 17.03.23 в 08:13