Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборната технология и купеният вот

Снимка: Фейсбук

Избирателната активност в рисковите секции за гласуване е паднала при машинното гласуване, сочи изследване на Антикорупционния фонд.

"Най-рисковите от контролиран и купен вот секции са на места, където населението е маргинализирано, където е по-бедно и по-ниско образовано", коментира за Радио Шумен политологът Марио Русинов от неправителствената организация, която съпоставя данните от няколко парламентарни избори.

Народното събрание преди дни прие на първо четене решение за смесено гласуване, което връща вота с хартиена бюлетина. То беше подкрепено от депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Как всичко това ще повлияе това на изборите, чуйте от интервюто с Марио Русинов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш военен вае икони

Димитър Димитров е родом от поповското село Дриново, а след няколко дни ще отпразнува 78-ата си година. В Шумен идва съвсем млад, за да учи. Завършва Строителния техникум „Милан Борисов“. 23 години е служил в българската армия. Религията не е част от живота му, докато не преживява раздяла, която изцяло го променя. Започва да ходи на..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

Внимание, измама!

Темата за виртуалните и телефонни измами отново е актуална. Сред асортимента от анонимни схеми за измама най-новата е изградена на принципа на доверието и раздава пари на жертвите си. Според Габриела Руменова, която е основател на платформата „Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите, основните телефонни..

публикувано на 27.05.24 в 08:42

Историите зад „Лицата на Шумен“

Хиляди реакции в социалната мрежа предизвика албума „Лицата на Шумен“ на фотографа Надя Кънева. В 50 кадъра тя показа 54-ма от най-успелите шуменци. За две седмици Надя е снимала успели спортисти, ученици, музиканти, творци, бизнесмени, военен ветеран и трима почетни граждани на Шумен. Всички снимки са описани грижливо и дават подробна информация..

публикувано на 26.05.24 в 09:00
Вяра Багрянова и Габриела Славковска

Трудно е да си отличник

Отличник на випуска се става с много труд и усилия, това разказа Вяра Багрянова. Тя е първенецът на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Вяра успява да задмине останалите отличници в училището с извънкласни дейности. Тя участва в клуба по реч и дебати на английски език. Била е лидер на отбора и треньор. Вяра е убедена, че в..

публикувано на 24.05.24 в 12:21

Учителко, целувам ти ръка

С решение на Общинския съвет с престижното звание „Почетен гражданин на гр. Исперих" бяха удостоени бившият кмет на община Исперих Адил Решидов и дългогодишната учителка по български език и литература Мара Алкушева.  Повече от 55 години г-жа Алкушева практикува професията си, за която говори с вълнение и любов, защото за нея учителството е живот...

публикувано на 23.05.24 в 16:04

С обич към буквите

24 май е един от най-светлите български национални празници. На този ден, в който честваме българската просвета и култура и славянската писменост, почитаме и делото на светите братя Кирил и Методий. Учим децата си от много малки да знаят, че писмеността е една от най-значимите ценности за всеки един народ. Да можеш да четеш и пишеш, да се развиваш и..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма. Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните..

публикувано на 22.05.24 в 15:39