Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събор на ангелите

На 8 ноември Православната църква почита небесните войни на светлината и справедливостта, които възнасят молитвите на светиите пред Бога. Това са архангелите Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Архангел Михаил е пръв сред архангелите. Често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“.

Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път.

На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.
По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рокери с благотворителни каузи

Вторият ден от Националния мото събор „Разград 2024”, който се организира от мото клуб „Лудогорски братя”,  започва със занимания за малчуганите.  Най-масовото събитие е почетната обиколка на Разград. Колоната потегля в 13,00 ч. от „Пчелина”.  Тя ще влезе в града по бул. „Априлско въстание“,  ще завие на У-образното кръстовище с бул...

публикувано на 10.08.24 в 10:28

Бизнес и традиции в едно

Нова инициатива обединява бизнеса и традиционните занаяти. Утвърден бранд за грижа за дървото обяви партньорство с Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Целта на това сътрудничество е да възроди и популяризира традиционните български занаяти, с особен фокус върху дърворезбата и дървостругарството.  В рамките на инициативата,..

публикувано на 10.08.24 в 09:16

Времето в събота

По Черноморието ще превали слаб дъжд, но и тук облачността ще намалее и преди обед ще преобладава слънчево време. Около и следобед ще има временни увеличения на облачността и отделни места ще превали и прегърми.  Ще духа слаб вятър от север-северозапад, който постепенно ще се обърне от север-североизток. Максимални температури между 30° и 35°, за..

публикувано на 10.08.24 в 08:36

Изборите - на 20 октомври

20 октомври е датата, която президентът Румен Радев посочи като най-подходящата за избори. Това се случи по време на срещата му с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер и й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще..

публикувано на 09.08.24 в 11:09

Нов служебен премиер на България

Горица Грънчарова-Кожарева е новият кандидат за служебен министър-председател, който президентът Румен Радев определи. В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен премиер в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство. Новината за Грънчарова идва буквално минути, след като досегашният служебен..

публикувано на 09.08.24 в 09:37

Планово без ток

П ланови прекъсвания на електрозахранването на територията на Североизточна България на 09.08: Разград От 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: с. Драгомъж, чужди трафопостове: ТП "Кариера Драгомъж", ТП "Овчарници Драгомъж". Временни смущения в електрозахранването са възможни от  08:30 ч. до 16:00 ч.  в районите на с. Малък Поровец,..

публикувано на 09.08.24 в 09:05

Радев избира служебен премиер

„Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени“, каза президентът Румен Радев и и допълни, че веднага ще пристъпи към разговор с всички потенциални премиери. На практика предизборната кампания започна, каза още държавният глава.  Представители на всички парламентарни групи казаха, че е в правомощията на държавния глава да..

публикувано на 09.08.24 в 08:51