Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов воден експеримент

За да намали търговските и физически загуби, и за да плащат потребителите реални сметки, ВиК – Силистра сключва договор с консултант, който да направи анализ и да даде препоръки, коментира директорът на водоснабдителното дружество Тошко Тодоров.

В жилищен блок в град Дулово са сменени едновременно водомерите на 30 апартамента, както и общият водомер. Причината: от месеци хората там заплащат двойно количество вода, от това, което са разходвали реално.

Подмяната в този случай е за сметка на дружеството.

Според инж. Ганчо Димитров, един от водещите ВиК експерти у нас, в случаи като този в Дулово един от печелившите ходове е да се направи така, че водомерите в апартаментите и общите контролни водомери да са с подходящите размери. От значение е и състоянието на сградния фонд и цялостната ВиК инсталация.

Ефектът ще бъде отчетен след месец. Очаква се подобни експерименти да бъдат направени и в други сгради, за които собствениците са подали сигнали за нередности.

Силистренска област е от регионите в страната, в който цената на водата е една от най-високите. Битовите потребители заплащат по 5,03 лв. за кубик. В това число довеждането, отвеждането и пречистването.

ВиК Силистра прекратява договор за доставка на водомери и ще сключи нов. Очаква се да бъдат получени подходящият тип устройства, които освен че ще са по-малки, ще са и с по-ниска цена.


По публикацията работи: Миглена Стоянова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи в Силистра

Безплатните консултации и прегледи за туберкулоза продължават до 24 март в силистренската болница. Попълва се анкета за скрининг на риска и при нужда се извършват прегледи и допълнителни изследвания от д-р Мирена Сапунджиева. Инициативата е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. Целта е да се..

публикувано на 21.03.23 в 08:26

Алфатар и неговите богатства

В историческите извори се среща с имената Алфатар, Ахлатар, Ифлатар. С последното име са наричали южната страна на средновековната крепост Дръстър – днешна Силистра.  Алфатар е една от седемте общини на Силистренска област. Само на двайсетина километра от областния център. Богато културно-историческо наследство пази Алфатар с паметници от..

публикувано на 20.03.23 в 12:20

Задържаха иманяри, докато копаят

Двама са задържани за незаконни археологически разкопки, съобщават от полицията в Силистра. Мъжете – и двамата на по 53 години, били установени с колите си в землището на тутраканското село Косара, докато без съответното разрешение търсели посредством металдетектори археологически обекти в района. На мястото били направени множество изкопи с прясно..

публикувано на 20.03.23 в 11:47

Пиян нацели закусвалня при гонка

32-годишен пиян мъж е задържан, след като връхлетял с автомобила си в заведение за обществено хранене в Дулово, съобщават от силистренската полиция. При опит да избегне полицейска проверка на 18 март около 00:30 часа той се врязал с „Мерцедес“-а си в закусвалнята и причинил материални щети. След като катастрофирал, се укрил в санитарно помещение..

публикувано на 20.03.23 в 10:50

Обновено читалище в Искра

Обновена е сградата на читалище „Бачо Киро – 1943" в ситовското село Искра. Това е една от дейностите по читалищния проект, финансиран с близо 20 000 лв. от Програмата за развитие на селските райони. Предстои купуването на народни носии и облекла, разработването на интерпретационна програма и подготовката на аниматори за изпълнението ѝ...

публикувано на 17.03.23 в 15:53

Нова площадка в Добротица

Нова детска площадка бе открита днес в ситовското село Добротица. Тя е за деца от 3 до 12 години и на нея са монтирани двойна люлка-махало, детски тунел-влакче, дървени пейки, беседка и енергоспестяващо осветление. Финансирането от Програмата за развитие на селските райони е за близо 134 000 лв. и предвижда обновяване на още две площадки в..

публикувано на 17.03.23 в 15:24

Награда за най-добрите

28 ученици от Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище и Силистра се включиха в регионалния кръг от националното състезание „Най-добър млад строител“. За 15-а поредна година организатор е Министерството на образованието, а Силистра е домакин за четвърти път. Победител стана Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия..

публикувано на 15.03.23 в 14:19