Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Приказна дузина" с 12 драматизации

Премиерата на сборника с пиеси за куклен театър "Приказна дузина", изграден по авторски и народни приказки, ще бъде в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Съставители на изданието са театралите Илия Деведжиев и Росица Миновска-Деведжиева.

Книгата е част от проекта "Камила 12", подкрепен от общинската програма "Култура". Проектът отбелязва 12-годишнината от създаването на група за детски театър "Камила".

Още чуйте от разговора с Илия Деведжиев.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Миглена Стоянова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реставрация на картини и оборудване

По проект към Министерството на културата Художествена галерия Русе ще оборудва хранилище и ще реставрира картини. Целта е да се създадат подходящи условия за съхранение на творбите, да се възстанвовят някои от произведенията в хранилищата и да се популяризира визуалното изкуство.  Творбите на автори като Петър Дочев, Иван Христов, Никола Николов,..

публикувано на 08.12.22 в 17:12

Светлината на живота

След „Жажда за вяра“ ставрофорен иконом Дончо Александров - говорител на Варненската и Великопреславската митрополия, издаде втората си книга, озаглавена „Светлината на живота“. Свещеникът, който е завършил богословие в Шуменския университет, отново търси отговори на въпроси, които вълнуват неговите енориаши и не само. Книгата е написана в..

публикувано на 08.12.22 в 13:12

Публицистиката и сатирата днес

Публицистиката е особено важна през Възраждането и в първите десетилетия след Освобождението. Редица първи мъже в литературата и институционалното изграждане на страната ни оставят отчетлива  диря и с публицистичното и сатиричното си перо. Едва ли националната ни идентичност би била същата без написаното от Раковски, Каравелов, Ботев, Захари Стоянов,..

публикувано на 08.12.22 в 10:49

Коледен дух на сцената

„В очакване на Коледа“ е хепънингът, с който на   9 декември /петък/ от 18.00 ч. на откритата сцена в парка до Община Шумен младите таланти от вокалното студио на Галина Георгиева и танцовите формации „ WоW” с хореограф Жулиета Иванова и “Emotion” с главен хореограф Маргарита Атанасова ще подгреят с празнични емоции публиката. Само..

публикувано на 08.12.22 в 09:48

Необятният свят на анимацията

Анимираните филми, любими на малки и големи, стават все по-добри и реалистични през последните години. Традиционната анимация прерасна в дигитална анимация, която се създава с помощта на специални устройства. Станислав Цветков е част от екипа на пълнометражния филм "Астерикс и викингите". Рисува някои от любимците на милиони по целия свят с работа..

публикувано на 08.12.22 в 08:34

Концерт в памет на маестро Ушев

Симфониета Шумен и пианистът Георги Черкин ще изнесат на 8 декември концерт, посветен на Станислав Ушев, дългогодишен диригент на оркестъра, който загубихме миналата година.  Маестро Ушев ръководи Симфониета Шумен повече от четвърт век. Под неговото ръководство в Шумен гостуваха едни от най-изявените солисти от България и чужбина, а много млади..

публикувано на 07.12.22 в 16:12

Живи човешки съкровища

Обичаят „Къносване на булка“ от лознишкото село Веселина е сред финалистите от последния етап за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г. Негов носител е фолклорна група за турски народни песни и танцова група към местното читалище. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно..

публикувано на 06.12.22 в 14:45