Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Бяла лястовица" в Шумен

В Шумен започна реализацията на първия спечелен проект по Националната програма за достъпна жилищна среда. Вече е монтирана външната рампа пред жилищния блок на Галя Иванова. До края на годината ще бъде монтирана и вътрешната платформа до апартамента. Съоръженията ще се използват за инвалидната количка на трудноподвижния син на Галя Иванова - 22 годишния Николай.

„Събирането на необходимите документи изисква време, затова нека хората с увреждания или техните близки да започнат отрано подготовката за следващия етап на програмата, който се очаква да стартира в началото на 2023 г.“, съветва шуменката. „Бъдете смели и кандидатствайте. Когато се тръгне по пътя, ще се намери кой да помогне“, категорична е Галя Иванова и очаква с нетърпение проектът да бъде довършен и времето да се стопли за да може да извежда навън своя син. От проекта имат полза и съседите на Галя и Ники. От Община Шумен са направили равна пътека пред блока, което е удобство за всички. 

Ако имате съсед-инвалид, помогнете му и помнете, че никой не е застрахован от болести!

Все повече хора със специални потребности от Североизточна България набират смелост и кандидатстват по програмата, но е необходимо време и подготовка, коментира проектантът от специализираната фирма АДАПТ инж. Галя Симеонова.

По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самоотбрана за жени

Десетки случаи на агресия и нападения срещу жени пълнят криминалните хроники, а Русе е сред градовете с редица фатални случаи. През октомври 2018 година бе нападната и убита 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова. В съда тези дни влезе и обвинителният акт за убийството на фармацевта Еранухи Пехливанян, която не успя да се прибере..

публикувано на 25.11.22 в 11:55

Срещу насилието над жените

Днес отбелязваме Международния ден срещу насилието над жените. За първи той е отбелязан през 1999 г. с резолюция на ООН. Според статистическите данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. От сдружението на жените мотористи „MPowered” организират национална..

публикувано на 25.11.22 в 10:00

Ще почистят, ама друг път

Сигнал за поредното нерегламентирано сметище, което се е образувало на изхода на Шумен в посока село Лозево, получихме от нашата слушателка Йорданка Йосифова. По думите й, за проблема тя е подала сигнал преди повече от 15 дни, а институциите не предприемат никакви действия. Община Шумен е извършила проверка по сигнала. Оказва се обаче, че земята..

публикувано на 24.11.22 в 13:28

Водачи срещу прокопан булевард

Шофьори негодуват срещу състоянието на булевард „Симеон Велики“ в Шумен, който от месеци е прокопан, а на прага на зимата е все още неремонтиран. По протежение на над 2,5 км. от трасето бяха направени изкопи за газоразпределителна мрежа. В комбинация с „кръпките“ на ВиК-дружеството обаче, на места булевардът е опасен. Шофьори обясняват, че..

публикувано на 23.11.22 в 12:57

Аптеки по селата - мисия невъзможна

Липсата на аптеки в малките населени места продължава да е проблем за жителите им. В област Търговище трябва да има поне 60 аптеки, според областната аптечка карта, но реално са 28. Тъй като аптеките са търговски обекти, намирането на решение е трудно. В две общини от областта Антоново и Опака, няма дори една аптека. За да си купят аспирин,..

публикувано на 23.11.22 в 12:22
Д-р Ивайло Петров

Три часа за реакция при инсулт

България е на първо място в света по смъртност от мозъчни инсулти. Статистиката сочи, че един на четирима на възраст 25 години до края на живота си ще получи мозъчен инсулт. Мозъчните инсулти са два вида. Има заболявания, които много често водят до мозъчни инсулти, каза за Радио Шумен д-р Ивайло Петров специалист нервни болести. Това са..

публикувано на 23.11.22 в 11:07

Гласувайте за шуменския орех

Вековен орех, който расте в Шумен, е сред финалистите в националния конкурс "Дърво с корен" . Той е засаден още по времето на кмета залесител на града д-р Петър Кърджиев. Извисява се на 13 метра височина до дома на бившата преподавателка по литература Румяна Симеонова, на живописната уличка "Люботрън". Мястото е на прага на Платото и оттам се открива..

публикувано на 22.11.22 в 15:57