Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Аптеки по селата - мисия невъзможна

Снимка: БГНЕС

Липсата на аптеки в малките населени места продължава да е проблем за жителите им. В област Търговище трябва да има поне 60 аптеки, според областната аптечка карта, но реално са 28. Тъй като аптеките са търговски обекти, намирането на решение е трудно. В две общини от областта Антоново и Опака, няма дори една аптека. За да си купят аспирин, например, хората трябва да пътуват десетки километри, а нощем мисията става невъзможна. Фармацевтите не са мотивирани да работят денонощно, защото в малките общини оборотите са символични, а решението е да бъдат създадени дежурни общински аптеки.

Още по темата чуйте от репортажа на Здравка Русева.
По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самоотбрана за жени

Десетки случаи на агресия и нападения срещу жени пълнят криминалните хроники, а Русе е сред градовете с редица фатални случаи. През октомври 2018 година бе нападната и убита 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова. В съда тези дни влезе и обвинителният акт за убийството на фармацевта Еранухи Пехливанян, която не успя да се прибере..

публикувано на 25.11.22 в 11:55

Срещу насилието над жените

Днес отбелязваме Международния ден срещу насилието над жените. За първи той е отбелязан през 1999 г. с резолюция на ООН. Според статистическите данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. От сдружението на жените мотористи „MPowered” организират национална..

публикувано на 25.11.22 в 10:00

Ще почистят, ама друг път

Сигнал за поредното нерегламентирано сметище, което се е образувало на изхода на Шумен в посока село Лозево, получихме от нашата слушателка Йорданка Йосифова. По думите й, за проблема тя е подала сигнал преди повече от 15 дни, а институциите не предприемат никакви действия. Община Шумен е извършила проверка по сигнала. Оказва се обаче, че земята..

публикувано на 24.11.22 в 13:28

Водачи срещу прокопан булевард

Шофьори негодуват срещу състоянието на булевард „Симеон Велики“ в Шумен, който от месеци е прокопан, а на прага на зимата е все още неремонтиран. По протежение на над 2,5 км. от трасето бяха направени изкопи за газоразпределителна мрежа. В комбинация с „кръпките“ на ВиК-дружеството обаче, на места булевардът е опасен. Шофьори обясняват, че..

публикувано на 23.11.22 в 12:57
Д-р Ивайло Петров

Три часа за реакция при инсулт

България е на първо място в света по смъртност от мозъчни инсулти. Статистиката сочи, че един на четирима на възраст 25 години до края на живота си ще получи мозъчен инсулт. Мозъчните инсулти са два вида. Има заболявания, които много често водят до мозъчни инсулти, каза за Радио Шумен д-р Ивайло Петров специалист нервни болести. Това са..

публикувано на 23.11.22 в 11:07

"Бяла лястовица" в Шумен

В Шумен започна реализацията на първия спечелен проект по Националната програма за достъпна жилищна среда. Вече е монтирана външната рампа пред жилищния блок на Галя Иванова. До края на годината ще бъде монтирана и вътрешната платформа до апартамента. Съоръженията ще се използват за инвалидната количка на трудноподвижния син на Галя Иванова - 22..

публикувано на 23.11.22 в 09:43

Гласувайте за шуменския орех

Вековен орех, който расте в Шумен, е сред финалистите в националния конкурс "Дърво с корен" . Той е засаден още по времето на кмета залесител на града д-р Петър Кърджиев. Извисява се на 13 метра височина до дома на бившата преподавателка по литература Румяна Симеонова, на живописната уличка "Люботрън". Мястото е на прага на Платото и оттам се открива..

публикувано на 22.11.22 в 15:57