Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маримба и вибрафон в концерта на Симфониета Шумен

Първо изпълнение на „ЗОВ“ - Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър от Емелина Горчева-Димова и Мирослав Димов ще поднесе на публиката си на 24 ноември Симфониета Шумен. В програмата под диригентството на Цанислав Петков ще бъдат изпълнени още Концерт за вибрафон и струнен оркестър и други произведения на Атанас Атанасов и Панчо Владигеров. Солисти ще бъдат Борислав Запрянов и Мирослав Димов. Началото на концерта е от 18:35 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".

Емелина Горчева-Димова е родена във Велико Търново. Завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков“ със специалност пиано. През 2009 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където  изучава композиция. През 2014 г. придобива магистърска степен по специалността, а през 2017 г. ѝ е присъдена образователна и научна степен доктор. Носител е на десет награди по композиция. Автор е на музика към музикално-сценични произведения, филми, симфонични и камерно-инструментални произведения, на солови и хорови песни, миниатюри за пиано, концерти. Нейни творби са изпълнявани у нас, в САЩ, Германия, Франция, Люксембург.

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. Изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ "Христина Морфова", Стара Загора. През 2008 г. е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров", в класа по ударни инструменти. През 2013 г.  завършва магистърска степен, като междувременно е поканен за гост-лектор по перкусии в НУМСИ „Хр. Морфова”. От 2014 г. е хоноруван асистент по ударни инструменти и докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2020 г. получава образователна и научна степен „Доктор“. От 2021 г. е назначен като главен асистент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“. Мирослав Димов е солист в различни страни в Европа и носител на национални и международни награди.

Борислав Запрянов е роден в София през 2002 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. В момента е студент в НМА „проф. Панчо Владигеров“ в класа по ударни инструменти на гл. ас. д-р Мирослав Димов. Участва в майсторските класове на Ерико Даимо, Венцислав Савчев, Орлин Радински, Емануел Сежурне, Виви Василева Алексей Чижик и др. Лауреат на XIV Национален академичен конкурс „Проф. Савка Шопова-Маркова“ и IX Академичен конкурс за ударни инструменти. 

Цанислав Петков е роден в Русе. Завършил е средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“. Лауреат е на национални и международни конкурси, активен участник в редица майсторски класове на изявени пианисти. През 2015 г. се дипломира в НМА „проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране. От същата година до настоящия момент е диригент на Камерен оркестър – Хасково и негов художествен ръководител. От 2017 г. е диригент и в Държавна Опера Бургас. Работи съвместно с редица оркестри на територията на България. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ със специалност „Артмениджмънт“. 

Още може да чуете от разговора с Емелина Горчева-Димова и Борислав Запрянов.По публикацията работиха: Антоний Петров, Айше Лятиф

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реставрация на картини и оборудване

По проект към Министерството на културата Художествена галерия Русе ще оборудва хранилище и ще реставрира картини. Целта е да се създадат подходящи условия за съхранение на творбите, да се възстанвовят някои от произведенията в хранилищата и да се популяризира визуалното изкуство.  Творбите на автори като Петър Дочев, Иван Христов, Никола Николов,..

публикувано на 08.12.22 в 17:12

Светлината на живота

След „Жажда за вяра“ ставрофорен иконом Дончо Александров - говорител на Варненската и Великопреславската митрополия, издаде втората си книга, озаглавена „Светлината на живота“. Свещеникът, който е завършил богословие в Шуменския университет, отново търси отговори на въпроси, които вълнуват неговите енориаши и не само. Книгата е написана в..

публикувано на 08.12.22 в 13:12

Публицистиката и сатирата днес

Публицистиката е особено важна през Възраждането и в първите десетилетия след Освобождението. Редица първи мъже в литературата и институционалното изграждане на страната ни оставят отчетлива  диря и с публицистичното и сатиричното си перо. Едва ли националната ни идентичност би била същата без написаното от Раковски, Каравелов, Ботев, Захари Стоянов,..

публикувано на 08.12.22 в 10:49

Коледен дух на сцената

„В очакване на Коледа“ е хепънингът, с който на   9 декември /петък/ от 18.00 ч. на откритата сцена в парка до Община Шумен младите таланти от вокалното студио на Галина Георгиева и танцовите формации „ WоW” с хореограф Жулиета Иванова и “Emotion” с главен хореограф Маргарита Атанасова ще подгреят с празнични емоции публиката. Само..

публикувано на 08.12.22 в 09:48

Необятният свят на анимацията

Анимираните филми, любими на малки и големи, стават все по-добри и реалистични през последните години. Традиционната анимация прерасна в дигитална анимация, която се създава с помощта на специални устройства. Станислав Цветков е част от екипа на пълнометражния филм "Астерикс и викингите". Рисува някои от любимците на милиони по целия свят с работа..

публикувано на 08.12.22 в 08:34

Концерт в памет на маестро Ушев

Симфониета Шумен и пианистът Георги Черкин ще изнесат на 8 декември концерт, посветен на Станислав Ушев, дългогодишен диригент на оркестъра, който загубихме миналата година.  Маестро Ушев ръководи Симфониета Шумен повече от четвърт век. Под неговото ръководство в Шумен гостуваха едни от най-изявените солисти от България и чужбина, а много млади..

публикувано на 07.12.22 в 16:12

Живи човешки съкровища

Обичаят „Къносване на булка“ от лознишкото село Веселина е сред финалистите от последния етап за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г. Негов носител е фолклорна група за турски народни песни и танцова група към местното читалище. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно..

публикувано на 06.12.22 в 14:45