Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маримба и вибрафон в концерта на Симфониета Шумен

Първо изпълнение на „ЗОВ“ - Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър от Емелина Горчева-Димова и Мирослав Димов ще поднесе на публиката си на 24 ноември Симфониета Шумен. В програмата под диригентството на Цанислав Петков ще бъдат изпълнени още Концерт за вибрафон и струнен оркестър и други произведения на Атанас Атанасов и Панчо Владигеров. Солисти ще бъдат Борислав Запрянов и Мирослав Димов. Началото на концерта е от 18:35 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".

Емелина Горчева-Димова е родена във Велико Търново. Завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков“ със специалност пиано. През 2009 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където  изучава композиция. През 2014 г. придобива магистърска степен по специалността, а през 2017 г. ѝ е присъдена образователна и научна степен доктор. Носител е на десет награди по композиция. Автор е на музика към музикално-сценични произведения, филми, симфонични и камерно-инструментални произведения, на солови и хорови песни, миниатюри за пиано, концерти. Нейни творби са изпълнявани у нас, в САЩ, Германия, Франция, Люксембург.

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. Изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ "Христина Морфова", Стара Загора. През 2008 г. е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров", в класа по ударни инструменти. През 2013 г.  завършва магистърска степен, като междувременно е поканен за гост-лектор по перкусии в НУМСИ „Хр. Морфова”. От 2014 г. е хоноруван асистент по ударни инструменти и докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2020 г. получава образователна и научна степен „Доктор“. От 2021 г. е назначен като главен асистент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“. Мирослав Димов е солист в различни страни в Европа и носител на национални и международни награди.

Борислав Запрянов е роден в София през 2002 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. В момента е студент в НМА „проф. Панчо Владигеров“ в класа по ударни инструменти на гл. ас. д-р Мирослав Димов. Участва в майсторските класове на Ерико Даимо, Венцислав Савчев, Орлин Радински, Емануел Сежурне, Виви Василева Алексей Чижик и др. Лауреат на XIV Национален академичен конкурс „Проф. Савка Шопова-Маркова“ и IX Академичен конкурс за ударни инструменти. 

Цанислав Петков е роден в Русе. Завършил е средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“. Лауреат е на национални и международни конкурси, активен участник в редица майсторски класове на изявени пианисти. През 2015 г. се дипломира в НМА „проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране. От същата година до настоящия момент е диригент на Камерен оркестър – Хасково и негов художествен ръководител. От 2017 г. е диригент и в Държавна Опера Бургас. Работи съвместно с редица оркестри на територията на България. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ със специалност „Артмениджмънт“. 

Още може да чуете от разговора с Емелина Горчева-Димова и Борислав Запрянов.



По публикацията работиха: Антоний Петров, Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученически театрални празници

Националните ученически театрални празници започнат на 29 март в Шумен. Откриването е от 17:30 часа пред  Народно читалище „Добри Войников - 1856“. Организатор и домакин на събитието е Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов". Тазгодишното издание на празниците се посвещава на 170 годишнината от..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Природата на Светла Чакърова

Известната художничка и преподавателка Светла Чакърова открива първата си изложба в търговищката галерия „Проф. Никола Маринов“. Тя се случва благодарение на нейния ученик Валентин Голешев, който е уредник в културния институт и куратор на експозицията. Откриването е днес от 17:30 часа. Светла Чакърова дълги години работи като педагог в..

публикувано на 28.03.24 в 13:06

„Икар“ за русенски театри

Три статуетки „Икар“ получиха театри от Русе. Младият Калоян Желев беше отличен за най-добър дебют.  Актьорът участва в спектакъла на Драматичния театър „Сава Огнянов“ „Странна случка с куче през нощта“.  „Икар на публиката” получи постановката „Ясен и Омая” на Държавния куклен театър – Русе, който заслужи и наградата за постижение в кукленото..

публикувано на 28.03.24 в 08:50

Пресечни точки в Шумен

Двама шуменци се срещат в концерта на Симфониета Шумен, който неслучайно е наречен „Пресечни точки“. На сцената тази вечер ще свири успешният млад пианист Станислав Димитров под диригентството на Несрин Байрамогуларъ. В момента инструменталистът трупа кариера в Германия и не само, а маестрото ръководи академичния оркестър на Държавната..

публикувано на 28.03.24 в 08:14

Поезия и импресии от Дачо Господинов

Дачо Господинов ще представи на 28 март в Шумен най-новата си книга „Очила с тъмни стъкла“. Срещата с родения в Разград автор е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 17:30 ч. при вход свободен.  За Дачо Господинов има издадени няколко книги, сред които  „Понесен от светлината”  „Стихобитие”, „Все по-нататък...”, „Аз, кавалерът на музата” и..

публикувано на 27.03.24 в 11:57

Денят на театъра в региона

Международният ден на театъра се отбелязва на 27 март. За първи се чества през 1961 г. Въведен е от парижкия Международен театрален институт, който работи под егидата на ЮНЕКСО.  Празникът се отбелязва различно всяка година. Различни са и театрите у нас, които имат представления по случай Международния ден на театъра. Тази година със свои..

публикувано на 26.03.24 в 15:21

2016 вица

Сборникът „2016 вица“ на русенецът Валентин Димитров бе представен в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, през седмицата. Книгата излезе от печат в началото на 2024 г., а издател и е библиотеката.  За своя сборник авторът благодари на   българския народ, на когото чувството за хумор му е дадено в изобилие. Според Валентин..

публикувано на 24.03.24 в 10:21