Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Надежда за вода в пет села

Снимка: Радио Шумен

Проектиране на реконструкции или цялостна подмяна на водопроводните мрежи в 5 шуменски села предвижда община Шумен през 2023 г. Това стана ясно от писмен отговор на кмета на община Шумен Любомир Христов във връзка с питане на общинския съветник от ДПС Метин Джамбазов.

Проблемите с водоснабдяването на селата Черенча, Градище, Друмево, Вехтово и Лозево са от над 20 години и всяко лято над 3500 постоянни жители на селата са принудени да се съобразяват с тежък воден режим.

Договорено е с ВиК - Шумен да се възстанови работата на дълбок сондаж за Черенча, като необходимите материали ще бъдат закупени от община Шумен.

При наличие на финансови средства, ще се проектира реконструкция на водоснабдителната система, захранваща Друмево и Вехтово, се казва в отговора на кмета.

„Удовлетворен съм на този етап от отговора. Ако има заложени средства в бюджета на община Шумен за 2023 г., е възможно да се кандидатства с проекти пред МРРБ и проблемът с водоснабдяването на шуменските села най-после да получи решение“, коментира вносителят на питането адвокат Метин Джамбазов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседава комисията за дървата

Да се постави срок, в който кметовете на населени места да представят списъците на жители, желаещи да получат дърва за огрев от държавния горски фонд. Това предложи директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен инж. Емил Гелов по време на заседанието на временната парламентарна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и..

публикувано на 09.12.22 в 09:11

Топъл 9 декември

Мъгливо е тази сутрин на много места в Североизточна България. Към 5 ч. температурата в Разград е 3 градуса, в Шумен е 5 градуса, в Русе – 6, в Силистра – 7. През деня ще има значителна облачност, предимно средна и висока, но ще е почти без валежи. До обед видимостта в много райони ще остане намалена. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад...

публикувано на 09.12.22 в 06:36

Планово без ток

Абонати от Североизточна България ще останат без електрозахранване днес (9 декември) заради ремонти и профилактика на съоръженията. В Шуменска област от 9 ч. до 16,30 ч. ток няма да има в района на селата Черна, Деница, Боян, Капитан Петко и Добри Войников, а от 15 ч. до 17 ч. – в част от град Каспичан. В Разградско без ток от 8,40..

публикувано на 09.12.22 в 06:30

Промяна в движението

За времето от 8.30 до 15.30 часа на 9 декември, петък, временно се затваря за движение ул. „Цар Освободител“ в участъка от ул. „Хан Омуртаг“ до ул. „Рафаил Попов“. Ограничението се въвежда заради намаляване на височината на дървета в тази част от улицата. Обходният марштрут е по бул. „Симеон Велики“, ул. „Цар Освободител“, ул...

публикувано на 08.12.22 в 16:44

Военен ветеран на 101

Редник Никола Пенчев - ветеран от Втората световна война и почетен гражданин на община Каспичан, отпразнува 101-ви рожден ден. Това съобщиха от Военното окръжие в Шумен. Деца от Детска градина "Червената шапчица" в с. Златна нива и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Слънце” в гр. Каспичан поздравиха ветерана с..

публикувано на 08.12.22 в 13:59

Коледен конвой с кауза

Деца и ученици от община Шумен получиха коледни подаръци в навечерието на рождественските и новогодишните празници. Това съобщиха от общинската администрация. 1000 подаръчни комплекта бяха подарени на деца в неравностойно положение от социалните домове в Шумен и квартал "Макак", както и в селата Салманово, Ивански, Дибич, Вехтово, Друмево, Струино,..

публикувано на 08.12.22 в 13:50

Горя сайвант на къща

Сайвант на къща в смядовското село Риш горя в ранните часове на днешния ден, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет в 02:11 часа на 8 декември в дежурната част на РДПБЗН- Шумен. Към мястото на произшествието е насочен противопожарен екип от Смядово. Пламъците са погасени с 10 тона вода. Унищожени са около 80 кв. м покривна конструкция...

публикувано на 08.12.22 в 13:00