Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК експерти отиват в Омуртаг

Снимка: БГНЕС

Експерти от регионалното министерство ще отидат в Омуртаг този четвъртък, за да огледат довеждащия водопровод и да потърсят решение на продължаващото безводие в града. Това стана ясно след спешна среща на министър Иван Шишков с всички заинтересовани институции, съобщава БНТ.

Министърът коментира, че проблемите в Омуртаг са толкова много, че решението им няма да стане само с една среща. Заяви, че в държавния ВиК холдинг има достатъчно пари, за да се реши проблемът, но досега ВиК - Търговище не е кандидатствала за финансиране. Затова Иван Шишков е поканил различни институции и неправителствени организации да търсят решение заедно.

По думите на Иван Шишков основните проблеми в Омуртаг са два - няма достатъчно водоизточници и ВиК мрежата е изключително остаряла.

"Това, което ще направим за следващите няколко дни, са специалисти от ВиК холдинга и колегите, които са от ВиК в МРРБ, в четвъртък ще бъдат в община Омуртаг, за да изследват всички проблеми с довеждащия водопровод. Там е изграден довеждащ водопровод, който не може да бъде пуснат в експлоатация, има очевидно проблеми още от самия проект, самото задание и самото изпълнение. Ще търсим най-бързия начин този довеждащ водопровод да бъде пуснат, така че да осигурим вода за Омуртаг", посочи Шишков.

Частичното бедствено положение в Омуртаг е удължено. Неправителствени организации заявиха, че чакат решение на проблема и че ако следващата седмица няма такова, са готови на протести.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговище в дъното по заплати

1620 лева е средната брутна работна заплата в Търговищка област за първото тримесечие на годината, отчитат от статистиката.  По този показател регионът е на 20-о място в страната. Месечната сума е с близо 600 лева по-ниска от средната за страната.  В Търговищко най-високи са средните месечни заплати на наетите във „Финансови и застрахователни..

публикувано на 20.06.24 в 09:06

Санират 16 блока

Обявена е обществена поръчка за санирането на 16 блока в Търговище. Тя е за проектиране, строителство и авторски надзор, съобщават от общинската администрация. Прогнозната стойност на поръчката е 23.250 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 15 юли, а санирането трябва да приключи до юни 2026 г. Жителите на Търговище бяха..

публикувано на 18.06.24 в 08:53

Домашен арест за смърт на пътя

Окръжният съд в Търговище постанови мярка за неотклонение „Домашен арест“ на 46-годишен мъж за това, че на 14 юни 2024 г. близо до местността „Драката“ при управление на автомобил е причинил смъртта на 71-годишен мъж на пътя. Деянието предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години. Извършителят има двойното..

публикувано на 18.06.24 в 08:39

120 деца на море

120 деца с изявени дарби от община Търговище ще почиват безплатно на морето, съобщават от местната администрация. Смените и тази година са от по 5 и 10 дни, като последната започва на 21 август и приключва на 30 август.  Наградата е за ученици с   постижения в  различни по вид състезания или конкурси през учебната година.  Почивната база в Балчик..

публикувано на 17.06.24 в 12:41
панагюрско златно съкровище

Садина посреща Панагюрското съкровище

Панагюрското златно съкровище ще бъде днес в поповското село Садина, по повод честването на 500 години от съществуването на селище с това име. Гостуването е осъществено благодарение на Историческия музей в Попово. Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено от 10 ч. до 14 ч. в Етнографския комплекс в Садина и ще може да се види без входна..

публикувано на 16.06.24 в 09:36

Автобус с деца катастрофира

Автобус, превозвал 36 деца от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на търговищкото село Пъдарино, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Инцидентът е станал около 12:00 часа, превозното средство излязло от пътното платно.  Децата са откарани за преглед в МБАЛ - Търговище, всички те са в добро състояние, някои имат одрасквания и охлузвания,..

публикувано на 14.06.24 в 15:14

Благодарност за кръводарителите

Световния ден на кръводарителя отбелязваме днес. За поредна година Българският червен кръст и  Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) обединяват усилия, за да изразят своята благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители.  Заслужилите дългогодишни кръводарители на област Търговище ще бъдат наградени с грамоти, каза д-р..

публикувано на 14.06.24 в 08:37