Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВиК експерти отиват в Омуртаг

Снимка: БГНЕС

Експерти от регионалното министерство ще отидат в Омуртаг този четвъртък, за да огледат довеждащия водопровод и да потърсят решение на продължаващото безводие в града. Това стана ясно след спешна среща на министър Иван Шишков с всички заинтересовани институции, съобщава БНТ.

Министърът коментира, че проблемите в Омуртаг са толкова много, че решението им няма да стане само с една среща. Заяви, че в държавния ВиК холдинг има достатъчно пари, за да се реши проблемът, но досега ВиК - Търговище не е кандидатствала за финансиране. Затова Иван Шишков е поканил различни институции и неправителствени организации да търсят решение заедно.

По думите на Иван Шишков основните проблеми в Омуртаг са два - няма достатъчно водоизточници и ВиК мрежата е изключително остаряла.

"Това, което ще направим за следващите няколко дни, са специалисти от ВиК холдинга и колегите, които са от ВиК в МРРБ, в четвъртък ще бъдат в община Омуртаг, за да изследват всички проблеми с довеждащия водопровод. Там е изграден довеждащ водопровод, който не може да бъде пуснат в експлоатация, има очевидно проблеми още от самия проект, самото задание и самото изпълнение. Ще търсим най-бързия начин този довеждащ водопровод да бъде пуснат, така че да осигурим вода за Омуртаг", посочи Шишков.

Частичното бедствено положение в Омуртаг е удължено. Неправителствени организации заявиха, че чакат решение на проблема и че ако следващата седмица няма такова, са готови на протести.


По публикацията работи: Велмира Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приемат заявления за саниране

Първото заявление за саниране на многофамилни жилищни сгради в Община Търговище вече е постъпило, информират от местната администрация. То е подадено от Сдружение на собствениците на ул. „Цар Освободител“ № 34. Предстои проверка на документацията. След това ще бъде подписано и споразумение за партньорство между сдружението и Общината, което е..

публикувано на 21.03.23 в 10:46

Затвор за опит за убийство

На дванадесет години затвор при първоначален строг режим е осъден 41-годишен мъж от с. Горско Абланово за това, че на 28 октомври 2022 година опитал да убие свой съселянин. Това съобщиха от Окръжния съд в Търговище. Подсъдимият е осъден да заплати на пострадалия 70 000 лева за причинени неимуществени вреди. Мъжът нанесъл няколко удара с нож в..

публикувано на 20.03.23 в 13:31

Разследват влаковия инцидент

Районната прокуратура в Търговище ръководи досъдебно производство във връзка с инцидента с влакова композиция, станал тази сутрин край областния град. Не са пострадали хора. Изясняват се размерът на нанесените щети, както и причините и обстоятелствата, довели до инцидента. В хода на разследването ще се установява има ли данни..

публикувано на 16.03.23 в 12:01

10 милиона за ясли и градини

Търговище е един от градовете, които ще получат средства по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища. Правителството одобри допълнителни 10 658 443 лв., с които ще бъдат разплатени дейности за изпълнение на 35 проекта. Целта на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и..

публикувано на 16.03.23 в 08:56

Влаков инцидент край Дралфа

Пореден влаков инцидент тази сутрин. Дерайлирал е вагон от бързия влак Варна - София в района на търговищкото село Дралфа. Най-вероятно инцидентът е станал около 7.30 часа тази сутрин. Информацията беше споделена от пътуващи в социалните мрежи. Юлияна Панова от Шумен е сред пътуващите. „Предполагаме, че при преместването на стрелките, където се..

публикувано на 16.03.23 в 08:53

Търсят подкрепа срещу насилие

Търсят се дарители на средства, с които да бъдат платени съдебни дела на пострадали от домашно насилие. Инициативата е на Асоциация НАЯ от Търговище и има за цел да събере 4800 лева, с които да се покрият разноските на 8 жени и техните деца, за да получат мерки за закрила. Каузата е под мотото „Дари 8 букета от правни услуги на 8 жени,..

публикувано на 15.03.23 в 08:16

Волейбол в училище

Волейболна мрежа и 10 олекотени топки за мини волейбол получиха учениците от Основното училище "Акад. Даки Йорданов" в Омуртаг по проекта "Волейбол в училище". Осигурени са и 12 тениски с логото на инициативата, които са за едни от най-малките състезателки – петокласничките в учебното заведение. Това каза за Радио Шумен учителят по физическо..

публикувано на 10.03.23 в 12:30