Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфониетата чества Веселин Стоянов

Снимка: Симфониета Шумен

По пътя на възкресяването на две класически творби ще бъде поведена публиката в Шумен тази вечер. За програмата на музикалното събитие, диригентът Григор Паликаров е избрал Концерт за пиано и оркестър № 3 от Веселин Стоянов. С него Симфониета Шумен ще отбележи 120-та годишнина от рождението на композитора, родом от Шумен.

Второто произведение е поглед към романтизма и забележителното творчество на Чайковски. Оркестърът ще представи Сюита № 1, оп. 43 на руския композитор, творба която за последно у нас е изпълнявана през 1953 г. от Софийската филхармония.

Диригент на концерта е изтъкнатия музикант Григор Паликаров, който завършва НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив със специалност пиано с пълен отличен успех и златна значка, а по-късно и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция в рамките на два летни курса в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и сценично изкуство. Дебютира на оперна сцена като студент на 22 години.
 
Проф. д-р Григор Паликаров е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Софийска филхармония. Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Държавните опери в Пловдив, Варна (на която е постоянен гост-диригент от сезон 2021/22 г.), Бургас и др. Редовно осъществява и множество гастроли в чужбина – Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Китай и др.

Наред с диригентската си дейност Григор Паликаров концертира като пианист и композира.Преподавател е в Музикалната академия в София.

Солист в концерта на Симфониета Шумен ще бъде младата пианистка Дарина Дикова, която завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” като  първенец на випуска със специалност пиано в класа на Мария Богданова.  В момента е студент в Музикалната академия, където учи при проф. д-р Борислава Танева. Изучава допълнително орган, чембало и композиция.

Концертът на симфоничния оркестър е от 18.35 ч. тази вечер в залата „Проф. Венета Вичева“, която се намира в сградата на Община Шумен.

Още подробности за концерта чуйте от интервюто на Миглена Стефанова с проф. Григор Паликаров.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Байрам и Леля Байрамогуларъ отново в Шумен

Байрам и Леля Байрамогуларъ са солисти на концерта на Симфониета Шумен на 2 февруари. Диригент ще бъде Калина Василева. Публиката ще чуе първо изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, увертюрата "Отвличане от сарая" и Симфония 35 "Хафнер" от  Моцарт, както и Концертино за флейта, обой и оркестър от Фр...

публикувано на 01.02.23 в 14:27

Изложба на мира

Изложба на детски рисунки от цял свят в подкрепа на мира в Украйна ще бъде представена на 3 февруари, петък, от 17,30 часа в изложбената зала на 1 етаж в ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Творбите са част от артистичния проект „Аз рисувам МИРА“ на Детската художествена школа на Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа“ в Херсон, който..

публикувано на 01.02.23 в 14:00

Български филм и дискусия

Филмът "Докато Ая спеше" ще бъде прожектиран в петък в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Организирана е и среща с актьора Стефан Денолюбов и с драматурга Николай Гундеров. Проявата е организирана от Катедрата по журналистика и масови комуникации във висшето училище. Проявата е в рамките на семинар със студенти от..

публикувано на 31.01.23 в 17:22

Злато за "Арапи"

Със златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се завърна кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак. Това съобщи за Радио Шумен Милко Стоянов, ръководител на самодейците. Те са получили отличието в категорията за поддържане на местите традиции. 35 души от състава са представили сурвакарския обичай „Арапи“,..

публикувано на 30.01.23 в 16:16

Шуменска дива на световната сцена

24-годишната шуменска оперна певица Александрина Михайлова завърши преди година 17-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Александрина бе избрана след сериозни прослушвания сред певци от цял свят. Младата шуменка се занимава с музика повече от 14 години. Свири от много малка на пиано, пяла е в шуменския хор,,Бодра песен”, пет години е изучавала и..

публикувано на 30.01.23 в 12:58

Изложба на Биляна Васкова

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще открие от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Цялото това богатство..

публикувано на 30.01.23 в 10:47

"Сонетът" на Кукления театър в Русе

Поетично-визуален спектакъл "Сонетът" е третата премиера за творческия сезон на трупата на Кукления театър в Русе.   Сц енарият е изграден върху сонети и цитати от сонети на класически автори, сред които Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир. Има и много творби, написани от артистите. Спектакълът е реабилитация на сонетната..

публикувано на 28.01.23 в 10:18