Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфониета Шумен с нов директор

Снимка: личен архив

Калина Василева е новият директор на Симфониета Шумен, избрана след конкурс в Министерството на културата. Тя е първата жена в България, която е едновременно диригент и флейтист.
Василева е родена в Шумен през 1989 г. Родителите ѝ са дългогодишни оркестранти в шуменския симфоничен оркестър. Завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков“ и след това в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по флейта на професор Лидия Ошавкова през 2013 г.

Работи като флейтист в състава на Софийската опера и балет през сезон 2012/2013 г.

Калина Василева завършва Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Националната музикална академия със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров. На 7 декември 2011 г. дебютира като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Изявява се като солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета Шумен, камерния оркестър „Орфей“ в Перник и Разградската филхармония. Изнасяла е концерти като гост-диригент в Шумен, Разград, Видин и Хасково.

От 2013 г. е назначена като диригент в Държавна филхармония в Шумен (Симфониета Шумен).

През 2020 г. издава книгата „Оркестровото дело в Шумен: от първия български оркестър до днес“. Книгата е посветена на 170-тата годишнина от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.

Калина Василева заема длъжността след кончината на предишния директор Станислав Ушев в края на 2021 г.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Байрам и Леля Байрамогуларъ отново в Шумен

Байрам и Леля Байрамогуларъ са солисти на концерта на Симфониета Шумен на 2 февруари. Диригент ще бъде Калина Василева. Публиката ще чуе първо изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, увертюрата "Отвличане от сарая" и Симфония 35 "Хафнер" от  Моцарт, както и Концертино за флейта, обой и оркестър от Фр...

публикувано на 01.02.23 в 14:27

Изложба на мира

Изложба на детски рисунки от цял свят в подкрепа на мира в Украйна ще бъде представена на 3 февруари, петък, от 17,30 часа в изложбената зала на 1 етаж в ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Творбите са част от артистичния проект „Аз рисувам МИРА“ на Детската художествена школа на Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа“ в Херсон, който..

публикувано на 01.02.23 в 14:00

Български филм и дискусия

Филмът "Докато Ая спеше" ще бъде прожектиран в петък в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Организирана е и среща с актьора Стефан Денолюбов и с драматурга Николай Гундеров. Проявата е организирана от Катедрата по журналистика и масови комуникации във висшето училище. Проявата е в рамките на семинар със студенти от..

публикувано на 31.01.23 в 17:22

Злато за "Арапи"

Със златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се завърна кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак. Това съобщи за Радио Шумен Милко Стоянов, ръководител на самодейците. Те са получили отличието в категорията за поддържане на местите традиции. 35 души от състава са представили сурвакарския обичай „Арапи“,..

публикувано на 30.01.23 в 16:16

Шуменска дива на световната сцена

24-годишната шуменска оперна певица Александрина Михайлова завърши преди година 17-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Александрина бе избрана след сериозни прослушвания сред певци от цял свят. Младата шуменка се занимава с музика повече от 14 години. Свири от много малка на пиано, пяла е в шуменския хор,,Бодра песен”, пет години е изучавала и..

публикувано на 30.01.23 в 12:58

Изложба на Биляна Васкова

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще открие от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Цялото това богатство..

публикувано на 30.01.23 в 10:47

"Сонетът" на Кукления театър в Русе

Поетично-визуален спектакъл "Сонетът" е третата премиера за творческия сезон на трупата на Кукления театър в Русе.   Сц енарият е изграден върху сонети и цитати от сонети на класически автори, сред които Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир. Има и много творби, написани от артистите. Спектакълът е реабилитация на сонетната..

публикувано на 28.01.23 в 10:18