Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отново на космически лагер

4
Снимка: Община Русе

Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се проведе през 2023 г., вече е отворено за кандидатстване. В него могат да се включат ученици на възраст между 11 и 15 години.

Квотата за български участници е 200 деца и младежи.

Миналата година 16 ученици от Русе успяха да се възползват от възможността да се обучават в един от двата космически центъра в света, създадени по модел на NASA. Община Русе, бизнесът и неправителственият сектор поеха всички разноски за участието на три деца в програмата.

Предвижда се през 2023 г. отново да се отделят средства за подпомагане на участници в лагера. Кандидатстването става с две есета – писмено и заснето на видео.

Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с пълни и частични стипендии в размер на 100% (1270 $), 50% (635 $), 25% (317,5 $)  и поощрителни стипендии от по 10% (127 $) . Те са осигурени от Центъра за творческо обучение, общини-партньори и подкрепата на спонсорите на програмата.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса.


По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на земеделски производители

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест днес (04.02) в Русе. Те настояват за промени в Стратегическия план за земеделие на България, защото в този си вид той не е в полза на реалните земеделци и според тях обслужва лобистки   интереси. Малко преди обед министърът на земеделието Явор Гечев ще се срещне с други производители..

публикувано на 04.02.23 в 07:45

Заедно по време на кризи

Съвместните действия при кризи бяха обсъдени на среща между областния управител на Русе Анатоли Станев и командира на сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Според Станев през последните години се доказва необходимостта от добро сътрудничество и бърза координация между военни и цивилни структури. Като пример той посочи взаимодействието между..

публикувано на 03.02.23 в 13:22

Кметът венчава на 14 февруари

Община Русе се включи в инициативите по случай Международната седмица на брака през февруари. Общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков. Между 7-13 февруари двойките, които искат да сключат брак, ще бъдат венчани от заместник-кмета Златомира Стефанова. На 14..

публикувано на 03.02.23 в 11:29

Санитарка обра пациентка

Пациентка се е оплакала в полицията, че докато се лекува в болница в Русе е изчезнало портмонето, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В него е имало 15 лева и две дебитни карти. По-късно потърпевшата е разбрала, че от една от отнетите ѝ карти са изтеглени 280 лева. При разследването криминалистите от Второ районно управление в Русе са..

публикувано на 02.02.23 в 14:18

Карти за ученици срещу 4 лева

Учениците над 10-годишна възраст и студентите редовна форма ще могат да използват карти на градския транспорт на по-ниски цени, съобщиха от Община Русе. До момента те се возеха за 24 лв. на месец, а от февруари ще могат да го правят за 4 лв. Цената важи за всички тролейбусни линии или за една автобусна. За линиите на цялата градска мрежа учащите..

публикувано на 31.01.23 в 12:03

Готов е списъкът с хора в нужда

Окончателният вариант на списъка на крайно нуждаещи се граждани, които подлежат на настаняване под наем в общински жилища в Русе през 2023 г., е вече утвърден, след като изтече 14-дневният срок от обявяването му. Одобрените ще бъдат уведомени чрез формите за контакт, които са предоставили. Всички, които искат да видят списъка или да актуализират..

публикувано на 31.01.23 в 08:26

Отварят част от булевард

След продължителните строително-ремонтни дейности по водния цикъл, свързани с изграждането на задържателен резервоар под булевард „Христо Ботев“ в Русе, движението за моторни превозни средства в посока кварталите „Дружба“ и „Чародейка“е възстановено. От днес ще се движат и превозните средства от обществения градски транспорт. От общинската..

публикувано на 31.01.23 в 08:23