Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече пари за заплати и ремонти

Снимка: Радио Шумен

Актуализация на бюджета на Община Шумен за 1 милион лева за 2022 г. приеха общинските съветници на извънредната сесия.

610 000 лева са предвидени за заплати на увеличения с 30 души персонал на общинското предприятие „Чистота“ и 400 000 лева се разместват по параграфи, за да се дофинансират строителни обекти и да се увеличат средствата за Дневните центрове за лица с увреждания.

Общината ще купи 4 апарата за пречистване на чешмяната вода и помпени агрегати за с. Черенча.

Заместник-кметът по финанси Татяна Костова обоснова актуализацията с допълнителните средства, които са получени за държавно делигираните дейности, но било нужно да се актуализират и дейностите, които се финансират от общинския бюджет.

Тя каза още, че общинските служители са получили по 250 лева еднократно за компенсиране на инфлацията.

Актуализацията бе приета от общинските съветници с 27 гласа „за“, 8 „против“ и четирима „въздържали се“.

 63% от нужните дърва за огрев са доставени на населението в Община Шумен, стана ясно от отговора на питане на общински съветник.

Друг общински съветник ще получи писмен отговор на внесеното по време на сесията питане за изпълнението на ремонта на улиците с тегления 20-милионен заем. В отговор кметът Любомир Христов допълни, че не е изхарчен и лев от тези пари, не е променяна и лихвата на заема.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-четящите деца на Шумен

Регионалната библиотека“ Стилиян Чилингиров“ награди най-активните си читатели през 2022 година.  Калина Генчева, петокласничка във II ОУ „Д-р Петър Берон”, е читател на Детски отдел с прочетени 145 книги.  Десетокласничката Деница Колева от СУ „Сава Доброплодни” е читател в отдел „Заемна за възрастни” – категория „Младежи”, с прочетени 91..

публикувано на 28.01.23 в 10:05

Четири ареста при спецакцията

Четирима души са задържани и 15 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция в Шуменска област, съобщават от полицията. Проверени са 385 лица. Двама обявени за издирване са открити. Единият е 17-годишно момиче от Шумен, което е намерено в рамките на два часа. За различни констатирани нарушения полицейските..

публикувано на 27.01.23 в 14:52
Шуменски университет

Закриват Катедрата по география

Катедрата по География,регионално развитие и туризъм към Факултета по природни науки на Шуменския университет ще бъде закрита от 1 февруари. Това решение взе днес Академичният съвет на ВУЗ-а с почти пълно мнозинство. Катедрата ще бъде закрита по предложение на факултетния съвет заради намален числен състав. Според..

публикувано на 27.01.23 в 13:37

Трето място за дървото на шуменци

Вековният шуменски орех, който участва в надпреварата „Дърво с корен“ на фондация „Екообщност“, спечели трето място. Днес на официална церемония в Полския културен център в София бяха обявени победителите. Дърветата в топ 3 са с много близък вот. За шуменския орех, който обедини не само шуменци, са гласували 1394 души. Първенецът в надпреварата –..

публикувано на 27.01.23 в 12:31

Новите съдебни заседатели се заклеха

На тържествена церемония  новите съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите на Окръжния съд в Шумен. Мандатът им ще продължи до 2026 г. Съдебните заседатели са 34, избрани на квотен принцип от Общинските съвети в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. Те са одобрени от Общото събрание на съдиите от Апелативния съд..

публикувано на 27.01.23 в 11:49

КПП-та на изходите на Шумен

Мащабна полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност започна тази сутрин на Шуменско. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения. До 10:00 ч. тази сутрин са образувани 6 досъдебни производства, заяви..

публикувано на 27.01.23 в 11:38

Нова солна стая за децата

Нова солна стая в ДГ „Пинокио“ в Русе откри кмета Пенчо Милков. Оборудването за нея е финансирано след кандидатстване и одобрение по Общинската образователна програма, а самофинансирането е една трета от стойността на инвестицията. От стаята ще могат да се възползват всички 223 деца, обучаващи се в детската градина. В помещението могат да..

публикувано на 26.01.23 в 15:35