Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подкрепа за децата в първи и осми клас

Снимка: Виктория Топалска

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за настоящата учебна година, са одобрени за еднократната помощ от 300 лева. 

Финансовата подкрепа не зависи от доходите и се изплаща на два пъти. 

Първата половина е след кандидатстването и одобрението в началото на учебната година, а останалите 150 лева -  в началото на втория учебен срок, при условие, че детето продължава да посещава училище.

Вече отпуснатите 150 лева подлежат на връщане, ако ученикът не продължи образованието си през втория срок, или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.


По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит празник, Разград!

145 години от Освобождението си чества днес Разград. Различни по характер събития, бяха посветени на празника през изминалите дни, а днес е кулминацията - с 5 инициативи, в рамките на целия ден. Сутринта от Автогара Разград тръгна туристически поход, организиран от ТД“Буйна кръв“ с маршрут: Просторно, Топчии, Побит камък. Във фоайето на..

публикувано на 28.01.23 в 11:09

Жълт код за снеговалеж

Предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от сняг е в сила днес за седем области в Североизточна България Националният институт по метеорология и хидрология съобщава, че това са областите Силистра, Добрич, Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново.  Оттам предупреждават и за образуване на снежна покривка, както и за..

публикувано на 28.01.23 в 10:09
Снимката е илюстративна, архив.

Заснежени са пътищата в Североизтока

Пътищата в Североизточна България са мокри, но обработени и проходими при зимни условия. Това съобщават дежурните в Областните пътните управления в Разград, Силистра и Търговище. Пътищата в Силистренска област са заснежени. В областта вали слаб сняг.  В Търговищка област превалява слаб сняг, но няма заледявания и мъгла. В Разградска област пътищата са..

публикувано на 28.01.23 в 07:44

Запазва се заболеваемостта от коронавирус

11 са новозаболелите от  COVID-19 в Североизточна България. 4 от тях са в област Силистра, трима – в Русенско, и по двама в областите Разград и Шумен. Няма нови случаи на инфекцията през изминалото денонощие в област Търговище.  Новите случаи на коронавирус в страната са 60, положителни са 2,3% от направените 2577 теста, сочат данните на Единния..

публикувано на 28.01.23 в 07:10

Сняг вали в Североизтока

Тази сутрин в Североизточна България навсякъде вали сняг. Снежната покривка в Русе е вече 7см., в Силистра-2см., и в Разград-1 см.Валежи от дъжд, временно примесван и със сняг, ще има на места по Черноморието и в крайната североизточна част на района, а сняг ще вали предимно в Дунавската равнина и Стара планина, където ще продължи да се натрупва снежна..

публикувано на 28.01.23 в 06:55

Безплатни учебници за всички

Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, реши Народното събрание. Решението беше прието единодушно със 190 гласа "за" и без дебат. То влиза в сила от учебната 2024-2025 година. Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента възлизат на около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на..

публикувано на 27.01.23 в 14:17

Нощният влак с 8 часа закъснение

Нощният влак от София до Варна се движи с близо 8 часа закъснение, потвърди БДЖ за БНТ. Композицията, която по разписание трябваше да пристигне в 07:10 ч. сутринта, се очаква да пристигне в ранния следобед. Влакът е престоял няколко часа след полунощ на гарите Стряма и Карлово заради паднала контактната мрежа, която повредила локомотива. Това..

публикувано на 27.01.23 в 13:47