Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

25 000 гаранция за Жечко Кюркчиев

Архив 2022 г.
Снимка: Радио Шумен

Обвиненият за адската катастрофа на кръговото кръстовище при "Практикер" в Шумен  Жечко Кюркчиев вече не е под домашен арест, пуснат е под парична гаранция 25 000 лв.

Промяната е от 29 ноември, когато е изтекъл максимално допустимият срок по закон за задържането му и наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е наложил парична гаранция. Това съобщи за Радио Шумен Десислава Петрова, заместник градски прокурор и говорител. Законовото основание е според чл. 63 ал. 4 от НПК.

Жечко Кюркчиев има и наложена забрана да напуска страната, считано от 3 октомври. Отнето му е и свидетелството за управление.

Както Радио Шумен оповести, от 12 октомври делото е възложено на Националната следствена служба и работата по него продължава под надзора на Софийска градска прокуратура.

Междувременно близките на загиналата 22-годишна Светомира Накева организират пореден мирен протест за справедливост. Той е на 4 декември от 15:00 часа на мястото, на което тя загуби живота си, след като автомобилът й беше блъснат от джипа Волво, управляван от Жечко Кюркчиев с превишена скорост.

Радио Шумен припомня, че прокуратурата е имала предложения за законодателни промени, така че по тези дела, при които катастрофите са се случили по определен начин, с определена скорост, да може да се квалифицират като умишлени. Това би дало по-дълъг срок на мярката. Към момента обаче законът е такъв и прокуратурата е задължена да го приложи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-четящите деца на Шумен

Регионалната библиотека“ Стилиян Чилингиров“ награди най-активните си читатели през 2022 година.  Калина Генчева, петокласничка във II ОУ „Д-р Петър Берон”, е читател на Детски отдел с прочетени 145 книги.  Десетокласничката Деница Колева от СУ „Сава Доброплодни” е читател в отдел „Заемна за възрастни” – категория „Младежи”, с прочетени 91..

публикувано на 28.01.23 в 10:05

Четири ареста при спецакцията

Четирима души са задържани и 15 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция в Шуменска област, съобщават от полицията. Проверени са 385 лица. Двама обявени за издирване са открити. Единият е 17-годишно момиче от Шумен, което е намерено в рамките на два часа. За различни констатирани нарушения полицейските..

публикувано на 27.01.23 в 14:52
Шуменски университет

Закриват Катедрата по география

Катедрата по География,регионално развитие и туризъм към Факултета по природни науки на Шуменския университет ще бъде закрита от 1 февруари. Това решение взе днес Академичният съвет на ВУЗ-а с почти пълно мнозинство. Катедрата ще бъде закрита по предложение на факултетния съвет заради намален числен състав. Според..

публикувано на 27.01.23 в 13:37

Трето място за дървото на шуменци

Вековният шуменски орех, който участва в надпреварата „Дърво с корен“ на фондация „Екообщност“, спечели трето място. Днес на официална церемония в Полския културен център в София бяха обявени победителите. Дърветата в топ 3 са с много близък вот. За шуменския орех, който обедини не само шуменци, са гласували 1394 души. Първенецът в надпреварата –..

публикувано на 27.01.23 в 12:31

Новите съдебни заседатели се заклеха

На тържествена церемония  новите съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите на Окръжния съд в Шумен. Мандатът им ще продължи до 2026 г. Съдебните заседатели са 34, избрани на квотен принцип от Общинските съвети в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. Те са одобрени от Общото събрание на съдиите от Апелативния съд..

публикувано на 27.01.23 в 11:49

КПП-та на изходите на Шумен

Мащабна полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност започна тази сутрин на Шуменско. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения. До 10:00 ч. тази сутрин са образувани 6 досъдебни производства, заяви..

публикувано на 27.01.23 в 11:38

Нова солна стая за децата

Нова солна стая в ДГ „Пинокио“ в Русе откри кмета Пенчо Милков. Оборудването за нея е финансирано след кандидатстване и одобрение по Общинската образователна програма, а самофинансирането е една трета от стойността на инвестицията. От стаята ще могат да се възползват всички 223 деца, обучаващи се в детската градина. В помещението могат да..

публикувано на 26.01.23 в 15:35