Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никулденско веселие в Медовина

| обновено на 04.12.22 в 08:43
Снимка: Община Попово

Близо 1000 изпълнители на българско народно творчество и майстори на традиционната ни кухня се събират на 4 декември, от 9:30 часа в поповското село Медовина. Те ще бъдат участниците в първия национален фолклорно-кулинарен фестивал, наречен „Никулденско веселие“.

Събитието ще има конкурсен характер и за певците и за готвачите. Фолклорната програма е разделена на две части – първата ще бъде в голямата зала на Народното читалище „Иван Иванов – 1891“ и на нея ще се изявят певчески и хорови състави.

Втората ще бъде в камерната зала и тя е за индивидуални изпълнители и даровити млади хора. Добруджанският славей Калинка Вълчева е начело на журито, което ще оценява фолклорните таланти в Медовина. 

 „Независимо какво ще е времето в неделя, фестивалът ще покаже, че българският дух и фолклор са живи, защото ние даваме началото на светлите Коледни и Новогодишни празници“, каза Петър Кирилов, председател на Сдружението за фолклор "Цветница" и един от организаторите на фестивала.

Той обеща топли и комфортни зали за преобличане на участниците, а за зрителите уютния салон на Народното читалище „Иван Иванов“ в село Медовина.

Още подробности за фестивала може да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Петър Кирилов.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байрам и Леля Байрамогуларъ отново в Шумен

Байрам и Леля Байрамогуларъ са солисти на концерта на Симфониета Шумен на 2 февруари. Диригент ще бъде Калина Василева. Публиката ще чуе първо изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, увертюрата "Отвличане от сарая" и Симфония 35 "Хафнер" от  Моцарт, както и Концертино за флейта, обой и оркестър от Фр...

публикувано на 01.02.23 в 14:27

Изложба на мира

Изложба на детски рисунки от цял свят в подкрепа на мира в Украйна ще бъде представена на 3 февруари, петък, от 17,30 часа в изложбената зала на 1 етаж в ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Творбите са част от артистичния проект „Аз рисувам МИРА“ на Детската художествена школа на Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа“ в Херсон, който..

публикувано на 01.02.23 в 14:00

Български филм и дискусия

Филмът "Докато Ая спеше" ще бъде прожектиран в петък в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Организирана е и среща с актьора Стефан Денолюбов и с драматурга Николай Гундеров. Проявата е организирана от Катедрата по журналистика и масови комуникации във висшето училище. Проявата е в рамките на семинар със студенти от..

публикувано на 31.01.23 в 17:22

Злато за "Арапи"

Със златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се завърна кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак. Това съобщи за Радио Шумен Милко Стоянов, ръководител на самодейците. Те са получили отличието в категорията за поддържане на местите традиции. 35 души от състава са представили сурвакарския обичай „Арапи“,..

публикувано на 30.01.23 в 16:16

Шуменска дива на световната сцена

24-годишната шуменска оперна певица Александрина Михайлова завърши преди година 17-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Александрина бе избрана след сериозни прослушвания сред певци от цял свят. Младата шуменка се занимава с музика повече от 14 години. Свири от много малка на пиано, пяла е в шуменския хор,,Бодра песен”, пет години е изучавала и..

публикувано на 30.01.23 в 12:58

Изложба на Биляна Васкова

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще открие от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Цялото това богатство..

публикувано на 30.01.23 в 10:47

"Сонетът" на Кукления театър в Русе

Поетично-визуален спектакъл "Сонетът" е третата премиера за творческия сезон на трупата на Кукления театър в Русе.   Сц енарият е изграден върху сонети и цитати от сонети на класически автори, сред които Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир. Има и много творби, написани от артистите. Спектакълът е реабилитация на сонетната..

публикувано на 28.01.23 в 10:18