Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даряват храна на хора в нужда

Снимка: Ани Петрова

Благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“ организира Фондация „Гората БГ“. Идеята е да бъдат подпомогнати с трайни храни нуждаещи се възрастни хора.

Намеренията на организаторите са преди и след Коледа да бъдат събрани пари и хранителни продукти, съобщи Никола Рахнев от фондация „Гората БГ“ .

"На този етап събираме все още средства, с които да закупим храната. Следващият етап е събиране на оферти, като ще се обърнем към десетки производители, дистрибутори, търговци в магазини, защото изключително важно е да изхарчим всяка стотинка по възможно най-ефективния начин и на най-добрите цени. Успоредно с това ще обявим записване на партньорски организации. Това са организации, които имат опит с такива кампании през годините или организации, които са доказано обществено активни. С тях по места ще установим нуждаещите се хора по обективни критерии. Организациите ще получат храната и ще извършат доставките, като ние ще сме сигурни, че тя е достигнала до възрастните или нуждаещите се хора", посочи Никола Рахнев от фондация „Гората БГ“ .БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигнаха парите за командировъчни

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно, реши правителството. Минималният размер на дневните пари при командировка да се увеличи от 20 на 40 лв. предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание. Целта на измененията е да се гарантира..

публикувано на 22.03.23 в 16:46

Насока: ГЕРБ-СДС с минимална преднина

Двете водещи политически сили са с изключително близки резултати и при очакваната избирателна активност е възможно сравнително малък брой гласове да доведат до разместване на върха. Това показва т данните от националното проучване на агенция НАСОКА. Сред избирателите, които заявяват, че със сигурност ще гласуват ГЕРБ-СДС повежда с минимална..

публикувано на 22.03.23 в 15:51

1003 лева минимална заплата?

Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина вместо сегашните 780 лева, сочат изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Те са правени на базата на приетия от парламента автоматичен механизъм за определянето на минималната заплата като 50 процента от средната за последните 12 месеца. Според..

публикувано на 22.03.23 в 12:37

Днес е Световен ден на водата

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който цели да привлече вниманието върху значението на водните ресурси и необходимостта от опазването им. Световното свръхпотребление и промените в климата са довели до недостиг на вода в ендемични размери по целия свят. Това предупреждават от ООН в доклад преди днешната конференция по..

публикувано на 22.03.23 в 09:36

Блокада заради скъпа поливна вода

Приключи протестът на производителите на малини и ягоди в района на лознишкото село Трапище. За около час те блокираха главния път Разград – Търговище. С плакати и тежка техника обикаляха кръговото кръстовище, като не пропускаха автомобили. Земеделците настояват за по-ниска и поносима цена на поливната вода.  Високите цени на поливната вода..

публикувано на 21.03.23 в 12:56

34 нови случая в Североизтока

34 са новозаразените с коронавирус в петте области на североизточна България в региона на Радио Шумен. Най-много са те в Шуменско – 19 и в Русенско – 10. В област Силистра няма положителни проби. Новите случаи на коронавирус в страната са 200 за последното денонощие. Положителни са почти 5% от направените малко над 4 хиляди теста. Това сочат..

публикувано на 21.03.23 в 08:23

500 земеделци излизат на протест

Около 500 производители на малини и ягоди ще блокират кръговото кръстовище край с. Трапище от 12:00 до 15:00 ч. днес. Мирният им протест е организиран от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Със земеделска техника на главния път Търговище – Разград фермерите ще демонстрират срещу увеличението на цената на водата за..

публикувано на 21.03.23 в 08:09