Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приют се нуждае от слама

Приют за бездомни животни във Велики Преслав
Снимка: Animal Hope Bulgaria-Veliki Preslav

Двойно е увеличен капацитетът на приюта за бездомни кучета във В.Преслав. Доброволците, които го поддържат вече се грижат за 200, вместо досегашните 100 кучета. През тази година са осиновени 85 животни.

Нови клетки и заграждения и запълване на настилките по подовете са част от строителните работи и ремонтирането на приюта във Велики Преслав. Финансирането е поето основно от немска фондация с подкрепата на Общината. Дори и с по-голям капацитет, приютът не може да побере бездомните животни, коментира Иванка Димова - негов създател.

"Пълно е с кучета от други градове, не мога да си го обясня. Не можем да насмогнем да ги събираме и кастрираме, те ги разнасят като брашняни чували. Тези хора подлежат на глоби. Всички казват, че един бус минал и оставил бездомните кучета", посочи Димова. .

Тя допълни, че трябва да има регистрация на всички домашни кучета.

Приютът за бездомни животни във Велики Преслав се нуждае от слама и от доброволци, които да помагат в грижите за животните поне през почивните дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10

Пиян вилнее на село

35-годишен мъж бе задържан за нарушаване на обществения ред, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за скандал между баща и син в частен дом в село Вълнари бил приет в полицейското управление в Каолиново малко преди 17:00 часа вчера. Към адреса бил пратен екип.  В присъствието на униформените 35-годишен местен жител, във видимо нетрезво..

публикувано на 12.07.24 в 11:59

Закани към полицаи

51-годишен мъж от Велики Преслав бил задържан, след като направил опит да попречи на полицейски служител да си изпълни задълженията. Това съобщават от шуменската полиция. Около 00:30 часа тази нощ бил приет сигнал за нарушаване на нощната тишина в града със силна музика от адрес в града. На място бил пратен екип на охранителна полиция.  51-годишният..

публикувано на 12.07.24 в 11:14

Мъж заплаши с нож сестра си

Домашен насилник е арестуван вчера, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет малко след 13:00 часа. Съобщено било, че 32-годишен мъж от село Ясенково отправял закана за убийство с нож в ръка към 34-годишната си сестра. На адрес в селото веднага е насочен екип от полицейския участък в Хитрино.  Установен е и е задържан в РУ- Шумен. За..

публикувано на 12.07.24 в 11:03

Менделсон звучи все по-рядко

509 са регистрираните бракове в Шуменска област през 2023 г. , съобщават от отдел „Статистически изследвания“ в Шумен. Това е с 27.2% по-малко от предходната година.  Повече от половината бракове са сключени в градовете, а близо 45 на сто в селата. От общо 143 села в областта, в 58 не е сключен нито един брак, а в 30 - само по един.  Областите..

публикувано на 12.07.24 в 09:12

Обсъждат бъдещето на приюта

Общественото обсъждане за бъдещето на приюта за кучета ще има във Велики Преслав. То е насрочено за 16 юли - вторник, и тогава ще бъдат представени резултатите от анкетно допитване, направено от община Велики Преслав. Жителите на старата столица и селата Имренчево и Мостич е трябвало да дадат мнение къде да бъде разположен теренът за изграждане на нов..

публикувано на 12.07.24 в 08:13

Оранжев код за жега

Оранжев код за много високи температури е обявен за цялата страна днес. Днес ще бъде слънчево и горещо. След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на отделни места в крайните югоизточни райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб източен, в Източна България умерен североизточен вятър...

публикувано на 12.07.24 в 08:06