Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за студентския празник

Снимка: Незабравка Кирова

Утре е 8 декември - студентският празник. За него с любов си спомнят членовете на Клуб "Иван Байчев" в Силистра – учители пенсионери от крайдунавския град.

Общият знаменател е духът им, а спомените им ни връщат в едно друго време, когато акцент на празника са били студентите и знанията им, облечени в академичност. Когато, както казват те, е имало нравствени ценности. И това не означава, че не е имало вечеринки и забавления, но някак енергията е била по-различна.

Вече шест години членовете на клуба се срещат всяка сряда. Отбелязват минали и предстоящи празници. Споделят болка и радост в една стая, намираща се в сградата на Дома на учителя в Силистра.

Именували са клуба си на Иван Байчев – дългогодишен учител и директор, педагог, чието име се помни и до днес. И именно с неговото име се свързва и Дома на учителя, когато наистина е бил такъв, каза доц. Илиана Горанова, председател на сдружението. Нейното име също е неизменна част от историята на педагогическото образование в Силистра - учител, директор на училище, а след това и на Педагогическия институт. Нейният първи студентски празник е през 1962 година, когато е възстановено отбелязването на Деня на българските студенти. В онези години в Силистра е имало три ресторанта, които са приютявали студентите и преподавателите.

Но още от онова време е била в сила максимата, че всяка жена трябва да има в гардероба си по една малка черна рокля, спомня си Катя Тодорова, по чието студентско време не е имало обособен празник, но студентски живот е имало. 

За да пребори свенливостта си, Йорданка Господинова разказва, че е избрала да е част от празничната програма по време на студентските празници, а не от аудиторията. И въпреки че е било друго време, други нрави – суетата човешка не е била чужда никому и с трепет са избирани рокли и прически, и не само за студентския празник.

Студентските празници във Велико Търново също са се отбелязвали тържествено - спомня си Момка Чумпилева.

И задочните студенти празнувахме, разказа Иванка Келчева. Вярно, на по-малки групи се събирахме, за да отидем на някое хубаво заведение, почти както и сега правят младите, но някак по-друго беше, казва тя.

И тогава, и сега е имало студенти, които са били по-празнуващи от другите и са осъмвали в нелепи ситуации. Но младостта прощава всичко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха шофьорка беглец

36-годишна жена, участвала в пътен инцидент със загинал пешеходец и напуснала местопроизшествието, е обвинена и задържана за срок до 72 часа от Окръжната прокуратура – Силистра, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна. Инцидентът е станал след обяд на 27 март, на пътя между селата Паисиево и Звенимир. Автомобилът, управляван жената, е..

публикувано на 29.03.24 в 13:38

Създават условия за туризъм

Три докладни, свързани с развитието на местности край Силистра предлага кметът Александър Сабанов. Предложенията му са за облагородяване и обогатяване на района около Меджиди Табия, Орехова гора и Чатал Кулак, които да се превърнат в по-притегателни както за отдих, така и за културно-исторически събития.  Сред идеите са създаване на условия..

публикувано на 28.03.24 в 08:33
Общински съвет Тутракан

Променят общинска наредба

Двойно по-малко са докладните, които ще разгледа Общинският съвет в Тутракан. Заседанието там започва в 9:00 ч.  Предстои да бъдат приети изменения и допълнения към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и Общински план за действие за изпълнение на Националната стратегия на България за равенство, приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 08:20

Мъж загина на пътя

Тежко пътнотранспортно произшествие е станало днес следобед по пътя между селата Паисиево и Звенимир. Това съобщават от силистренската полиция. По първоначални данни, 62-годишен мъж, движещ се пеша по банкета, е бил ударен от лек автомобил „Мерцедес“, в резултат на което е загинал.  Към момента на местопроизшествието се извършват процесуални..

публикувано на 27.03.24 в 16:57

Екоакция в "Меджиди табия"

Акция за разчистване на горските части около крепостта „Меджиди табия“ ще се проведе тази събота (30 март), съобщават от общинската администрация в Силистра.  До входа на крепостта ще бъде разположен пункт, където на желаещите ще се раздават предпазни ръкавици и чували за събиране на отпадъци, фиданки и инструменти за засаждане. След..

публикувано на 27.03.24 в 09:56

Отново дрогиран зад волана

Под въздействие на амфетамин, метамфетамин и канабис 37-годишен шофирал лек автомобил „Киа“. Това съобщават от силистренската полиция. Той бил засечен от пътни полицаи на 26 март по ул. „Хаджи Димитър“ в областния град и тестван с техническо средство.  Мъжът е дал кръвна проба за химичен анализ, задържан е за срок до 24 часа.   Образувано е..

публикувано на 27.03.24 в 09:22

250 души на ифтар

Благотворителна вечеря събра над 250 души в Силистра. Ифтарът бе даден от генералния консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.  Присъстващите бяха поздравени от районния мюфтия на Силистра Мюддесир Мехмед. Сред гостите бяха още кметът на Силистра Александър Сабанов, областният управител Минчо..

публикувано на 27.03.24 в 09:13