Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на жилищните кредити

Снимка: архив

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10%. Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3% за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения."

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива".


По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Поради планови прекъсвания на Електроразпределение Север АД на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, са възможни смущения в електроподаването в: Разград О т 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: с. Гецово. Русе О т 09:00 ч. до 17:00 ч. , в района на: с. Сандрово, с. Пиперково, с. Голямо..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Горещ петък

Днес отново ще е предимно слънчево.  Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, който следобед ще се ориентира от изток.  Остава горещо с максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала.  Температура на морската вода 26°-27°. Атмосферно налягане 989 хПа – малко по-високо от..

публикувано на 12.07.24 в 07:47

ПГ на ДПС изключи още 17 депутати

Парламентарната група на ДПС изключи още 17 народни представители, сред тях и депутати от Североизточна България.  Решението беше прочетено в пленарната зала от заместник-председателя на парламента Росица Кирова. Това се е случило след заседание на парламентарната група на движението тази сутрин. За него са гласували 25 души, без против и..

публикувано на 11.07.24 в 11:26

Мерят кръвно в жегата

В 9 града ще се реализира тази година кампанията „С отговорност към горещините“, организирана от "Медика".  В изнесени пунктове в Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно хората как да предпазят сърдечно-съдовата си система от опасните..

публикувано на 11.07.24 в 09:04
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски отговори на Доган

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови фигури от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:34
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Пеевски

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова Делян Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански да подадат оставки от заеманите от тях длъжности в ръководството на партията, в документ, цитиран от БТА. Според Доган сериозната криза в движението е породена от системното неспазване на Устава на ДПС, от..

публикувано на 10.07.24 в 21:10

Слънце и високи температури

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачности, на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Ще духа умерен североизточен вятър.  Максимални температури между 34 и 39 градуса, по черноморието от 28 до 33 градуса.  За Шумен максималната температура е 36 градуса...

публикувано на 10.07.24 в 07:02