Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма спасение от фалшивите новини

Снимка: архив

Facebook в България се оказа инкубатор за руска пропаганда и фалшиви новини. Една от причините за това, е че социалната мрежа не се справя с контрола над чуждоезично съдържание. Това каза за Радио Шумен експертът Вени Марковски от неправителствената организация „Интернет общество – България“.

Липсата на законодателна рамка също помага за разпространението на фалшиви новини във Facebook.

„Много е лесно да се излъже човек, а после е много трудно да бъде убеден, че е излъган. Научните знания са по-трудни за разпространение от ненаучните. Моят съвет е хората да бъдат скептични към всякакви сензационни новини и сайтове със странни имена“, обясни експертът.

Борбата с фалшивите новини може да бъде водена от всеки потребител, който има възможността да се отписва и да не следи медии, публикуващи невярна информация.

Нереалистично е да очакваме обаче, че социалните мрежи могат да се справят с фалшивите новини, след като и традиционните медии допускат неверни информации, обясни още Вени Марковски.

Съвети как да разпознавате фалшивите новини - в интервюто на Стоян Стоянов с Вени Марковски.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка с две пълни шестици на матурите

Как се постига пълен отличен на държавния зрелостен изпит? Отговорът го знае Кристин Пламенова от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. Тя се яви на матура по български език и литература и на матура по история. И на двата изпита Кристин е решила теста без грешка и е била оценена с отличен. „Ако учиш редовно и внимаваш в час, е достатъчно и без..

публикувано на 21.06.24 в 15:40

Мирът от Кючук Кайнарджа

На мястото, където е бил сключен договорът от 21 юли 1774 година, който слага край на Руско-турската война от 1768-1774 г., се издига чешма, около която е изграден обширен парк и туристически център. Четвърт хилядолетие по-късно, мястото в силистренското село Кайнарджа продължава да носи памет за случилото се. Има и хора, които разказват за историческите..

публикувано на 21.06.24 в 14:44

Класни стаи под небето

Класни стаи под открито небе с чинове и черна дъска сред дървета – това е новият хит сред тийнейджърите, установи проверка на Радио Шумен в три учебни заведения в Североизтока – в Търговище, Шумен и Каспичан. До края на учебната година остават две седмици, но момчета и момичета с нетърпение очакват септември. Защото тогава   в Професионалната..

публикувано на 21.06.24 в 13:03

Неразказани истории за Тодор Колев

От 25 до 30 юни в Шумен ще се проведе първият Комедиен театрален фестивал „Тодор Колев“. Зрителите ще имат възможност да гледат 9 спектакъла, от които 6 са професионални. Професионалните спектакли ще започват от 21:00 часа във фестивалните дни, а от 19:00 часа ще бъде началото на пиесите на непрофесионалистите - основно студенти 3 и 4 курс. Фестивалът..

публикувано на 21.06.24 в 12:23

Лятна академия за деца

Второ лято Центърът да специална образователна подкрепа в Силистра организира лятна академия за деца от 5-годишна възраст до 4 клас. Заниманията ще продължат две седмици и са основно за деца, които не са възпитаници на Центъра в рамките на учебната година. Основната причина е липсата на занимания през ваканцията за специалните деца...

публикувано на 21.06.24 в 07:52

Правителство или избори

Правителство ще има, прогнозира в ефира на Радио Шумен политологът от Студентския клуб към Софийския университет Атанас Радев. Под въпрос е неговата продължителност.  Според Радев, партиите ще се разберат, иначе ще понесат големи електорални щети. Той обърна внимание на парадокса, който "Има такъв народ" създадоха в Народното събрание днес...

публикувано на 20.06.24 в 15:32

До българското сърце на Италия

20 мотористи от групата "IMRG Bulgaria" потеглиха от различни точки на страната ни към италианската община с българско сърце – градчето Челе де Булгерия. Целта им е да съчетаят мотопътешествието си из южна Италия с патриотична инициатива. В превод от италиански името Челе ди Булгерия означава „селището на България“. В центъра на градчето през..

публикувано на 20.06.24 в 12:06