Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Североизтока спасяваха кръста

Снимка: Незабравка Кирова

18-годишният Жоро Жеков се хвърли във водите на Дунав край Силистра заедно с още дузина млади мъже и се пребори за спасителния кръст.

Богоявление в Силистра започна с празнична служба, отслужена от Доростолския митрополит Яков в катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“.

Стотици силистренци се събраха днес на брега на реката, за да посрещнат литийното шествие и да проследят отблизо кой ще хване кръста.

Това бе 18-годишният Жоро Жеков, който след като излезе от водата, заяви, че бърза да се върне в училище, за да продължи часовете си за деня.

11 души скочиха за кръста в река Дунав край Русе, като най-бързо до него достигна Валентин Цветков.

17-годишният Никола Комаровски, ученик от гимназия „Шандор Петьофи“, хвана кръста за втора поредна година в Разград. Той участва за трети път в ритуала на язовир „Пчелина 2“. Във водата скочиха общо седем души, сред които баща и син.

За втора поредна година един и същ е спасителят на кръста и в язовир „Кюлевча“. Това е Иван Здравков.

Tpeньop пo тeниc извaди Бoгoявлeнcĸия ĸpъcт oт градския шадраван в Търговище. Това е Ваньо Василев, който участва в ритуала за втори път. Работещият в столицата мъж пребори конкуренцията на други петима души и получи 1500 лева от дарения. Водосвет за здраве отслужи cтaвpoфopeн иĸoнoм Cлaвчo Πpoдaнoв.

16 смелчаци скочиха във водите на река Камчия, като кръстът беше спасен от Марин Маринов от Велики Преслав. Той получи подарък от кмета на общината инж. Янко Йорданов, както и Богоявленския кръст, изработен от дърворезбаря Калин Къров. На брега на реката беше отслужен водосвет, благословени бяха знамето на местния клуб "Традиция“ и реплика на емблематичното знаме с надпис „Свобода или смърт“, което е дар за „7-ми пехотен Преславски полк“ от кмета Янко Йорданов.

За 12-и Богоявленският кръст от водите на Дунав край Тутракан беше изваден от Иван Радев, който беше благословен от отец Илия. 31-годишният смелчак очаква всеки момент да стане баща, тъй като съпругата му е приета за раждане. Иван Радев и останалите петима участници бяха поздравени от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, който им връчи и награди.

Мъжко хоро се изви днес във водите на река Янтра по повод Богоявление. Това съобщават от Община Ценово. В църквата „Света Параскева“ беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие, а ритуали по спасяване на кръста имаше както в Ценово, така и в Долна Студена и в Новград.


По публикацията работи: Екип на Радио Шумен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев на среща с ПП-ДБ

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ от 16:00 ч. днес.Коалицията поиска тази среща, за да обсъдят с държавния глава актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да..

публикувано на 15.07.24 в 11:11

Предлагат 638 лв. праг на бедност

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на..

публикувано на 15.07.24 в 11:02
Снимката е илюстративна

Отново спират камионите

Спират движението на камиони над 20 т по пътища в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра и днес от 13:00 до 21:00 ч. заради очакваните високи температури. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. В област Русе движението на камионите ще бъде ограничено по участъци от първокласните пътища Русе – Разград и Русе -..

публикувано на 15.07.24 в 09:35

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 09:13

Кардиолози съветват в жегата

„С отговорност към горещините“ е кампанията на лечебните заведения "МЕДИКА", която се провежда до 18 юли в 6 области на страната. Целта е профилактика и опазване здравето на хората през летните дни.  По време на кампанията кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно желаещите как да предпазят сърдечно-съдовата си..

публикувано на 15.07.24 в 08:57

Остава горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36 и 41 градуса , по крайбрежието – от 30 до 35.За Шумен очакваната максимална температура е около 37 градуса. Прогнозата за времето е на С имона Георгиева от..

публикувано на 15.07.24 в 08:04

Горещо и през новата седмица

Новата седмица ще започне без съществени промени във времето. Ще се запази предимно ясно и слънчево, в сряда и четвъртък с временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от североизточна четвърт. Остава горещо с преобладаващи максималните температури между 35° и 40°, във вътрешността на места и над..

публикувано на 14.07.24 в 16:35