Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш министър оспорва отнемане на докторска степен

Снимка: архив

В Административния съд в Русе започна дело, в което бившият министър на икономиката Даниела Везиева оспорва отнемането на докторската ѝ степен след доклад от Министерството на образованието за плагиатство.

След като миналата година Комисията по академична етика към министъра на образованието излезе с доклад, че дисертационният труд на бившия министър на икономиката Даниела Везиева е плагиатстван, беше отнета научната ѝ степен, а дипломата ѝ обявена за невалидна. Това обаче се оспорва от Везиева и днес започна дело в Административния съд в Русе.

Адвокатът на бившата министърка не пожела да коментира, но това направи ответната страна - Националният военен университет във Велико Търново в лицето на проф. Стойко Стойков, който подаде сигнала за плагиатството на Везиева.

„По делото, което започнахме, за пореден път имаме доказателство, че по административен път може да бъде оспорено доказаното чрез Закона за развитие на академичния състав 100% плагиатство, т.е. със 100 процента откраднат труд, чужд труд, да си получил диплома, която след това да се опитваш по административен път да защитиш“, каза той.

Делото ще продължи на 14 февруари с представяне на допълнителни доказателства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Заради катастрофа движението по първокласния път Русе – Шумен при с. Ушинци се осъществява двупосочно в едната лента. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в този район.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 12.07.24 в 12:44

Катастрофа затвори път

Катастрофа затвори движението по пътя Русе - Велико Търново в участъка преди разклона за село Полско Косово, предава БТА.  Сигнал за инцидента е подаден малко след 10:30 часа днес. Ударили са се два товарни автомобила и две коли. Няма пострадали.  Създадена е организация товарните автомобили да бъдат отстранени от пътното платно.  Екипи на..

публикувано на 12.07.24 в 12:20

Разкопки в Червен

Средства за археологически разкопки и теренна консервация на Средновековния град Червен е одобрило Министерството на културата, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. През тази година екипът ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид. Съществуването на укрепителното съоръжение бе..

публикувано на 12.07.24 в 08:55

Марихуана в кучешка колиба

27 килограма марихуана са иззети при акция на русенската полиция. Наркотикът е бил скрит в кучешка колиба в имота на 50-годишен мъж от Голямо Враново. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.  Тя уточни, че служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Русе са получили..

публикувано на 11.07.24 в 15:58

Върви ремонтът на Дунав мост

Въведената временна организация по Дунав мост при Русе заради основния ремонт на съоръжението е ефективна. Това заявиха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев и областният управител на Русе Драгомир Драганов, които инспектираха на място процеса.  Строителните дейности започнаха вчера и ще продължат..

публикувано на 11.07.24 в 14:19
РИОСВ Русе

Мерки от екоинспекцията

План-график с мерки за ограничаване на тлеенето в опожарен склад за слънчогледова фракция трябва да представи управителят на русенска фирма. Предписанието е направено от регионалната екоинспекция в района на бившия хлебозавод в крайдунавския град.  На място са установени няколко локални тлеещи огнища, които служители на дружеството оросявали с вода...

публикувано на 11.07.24 в 08:59

Старт на ремонта

Старт на основния ремонт на Дунав мост при Русе даде днес министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.  Строителните дейности  ще се извършват без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. На обекта ще се работи ежедневно по 10 - 12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се..

публикувано на 10.07.24 в 12:35