Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе пред епидемия

Снимка: Архив

Русе е в предепидемична обстановка и в момента не е времето за поставяне на ваксини. Контактите с много хора трябва да се ограничат. Това каза за Радио Шумен д-р Розина  Мирчева, микробиолог, управител на лицензирана лаборатория

"С доста големи темпове нараства броят на заболелите предимно от грип, но и от коронавирус. По принцип, една диагноза трябва да бъде доказана лабораторно, но има няколко разлики между коронавирусната инфекция и респираторно вирусните инфекции. На първо място, това е острото започване на заболяването при грип. Коронавирусът започва постепенно и с по-ниска температура. Дори в момента се кара по-леко коронавирусната инфекция от грипната инфекция. Това са респираторни инфекции, от които няма как да се предпазим, освен ако не използваме маски", посочи тя.

След ковид пандемията общият имунитет на населението е спаднал, затова е важно лечението да започне веднага, но след консултация с лекар.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Беленският мост свързва времена и хора

С шествие, концерт-спектакъл и 3D мапинг шоу късно снощи бяха открити реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла и новопостроеният към него Експоцентър „Уста Колю Фичето“. Това съобщиха от областната администрация. Областният управител на Русе Драгомир Драганов подари на кмета на Бяла Димитър Славов картина с образа на Уста Колю Фичето...

публикувано на 24.08.24 в 09:38

Протест срещу обновения мост

На протест ще излязат жителите на град Бяла днес в 20:00 часа, а причината е предстоящото откриване на реставрирания мост на Кольо Фичето, съобщи в имейл до вестник "Дневник" организаторът - скулпторът Серьожа Стефанов. Според гражданите след реставрацията автентичният вид и историческата стойност на моста са унищожени, а крайният резултат..

публикувано на 23.08.24 в 14:29

Стоичков в Русе

Кавалерът на „Златната топка“ Христо Стоичков e в Русенска област. Голмайсторът на световното първенство в САЩ през 1994 година получи плакет от областния управител Драгомир Драганов. Най-високото регионално отличие е за цялостния принос на Стоичков към развитието на спорта, както и за ролята му като посланик на страната ни по света.  Утре, на 24..

публикувано на 23.08.24 в 08:26

Без вода в Борово

Без вода ще бъде днес част от Борово, съобщават от ВиК-Русе. Заради изграждане на нови водопроводни връзки в града, от 9:00 до 16:00 ч. днес (23 август) и в понеделник (26 август)  ще бъде нарушено нормалното водоподаване по бул. „България“ в Борово, в участъка между улиците „Александър Стамболийски“ и „Хан Крум“, уточняват от водоснабдителното..

публикувано на 23.08.24 в 08:17

Драшков преодоля Румъния

За девет дни Радослав Драшков успя с колело да стигне до румънския град Орадея. 21-годишният русенец се намира на около 15 километра от унгарската граница. Радослав си е поставил за цел да обиколи Европа на две гуми, като по време на цялото приключение ще популяризира родния си град. Досега младият мъж е преодолял 680 км. Вече започва да усеща..

публикувано на 21.08.24 в 15:05
Снимката е илюстративна

Ремонтът на Дунав мост върви по план

Половината от 200-метровия участък на Дунав мост вече е ремонтиран. Това каза за Радио Шумен Областният управител на Русенска област Драгомир Драганов. "Професионално се извършват строително-монтажните работи, подменят се панелите с нови, правят се парапета и отводнителните канали. Надявам се в срока, който е заложен в рамките на тези 400 м, в..

публикувано на 21.08.24 в 13:24

Нова площадка за хеликоптери

Площадка за хеликоптери изграждат от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Медика" в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов. На площадката ще може да кацат както четиритонните български хеликоптери, така и петтонните румънски. Те ще имат възможност да превозват при спешни случаи..

публикувано на 20.08.24 в 13:08