Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемните семейства

Снимка: pixabay

Децата, пребивавали в приемни семейства от 2016 до 2022 г., са над 7000, това сочи анализ на предоставянето на социалната услуга. Към края на миналата година утвърдените приемни семейства са 1770, а настанените деца - 1493. 

В близо 25 процента от семействата няма настанени деца. Областите с най-голям брой на незаети приемни семейства – над 30%, са шест: Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе, Търговище и Ямбол.

С най-много деца средномесечно, отглеждани в "приемна грижа" с доставчик община, през миналата година са областите Варна, Велико Търново и Плевен. На другия полюс са областите София, Кърджали, Силистра и Ямбол.

В анализа се посочва, че за областите с наблюдавана постоянно висока незаетост като основна причина може да се изведе големият процент на приемни семейства, които искат да се грижат за дете с различен профил от наличния в съответната област, както и несъответствието между броя на приемните семейства и реалните потребности на дадена област.

Експертите препоръчват при предстоящия преглед на поднормативните документи и тяхната актуализация да се обсъди определяне на максимален срок, в който едно приемно семейство може да остане свободно.

Срокът на действие на проекта "Приеми ме 2015" бе удължен до края на т. г. Това стана по силата на допълнително споразумение между Агенцията за социално подпомагане и Управляващия орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Беше променена и общата стойност на тази финансова помощ - от 136 404 000 лв. на 139 750 000 лв.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Мария Костова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията засилва контрола

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.  По време на акцията ще бъдат разположени допълнителни екипи в районите с концентрация на..

публикувано на 13.05.24 в 12:00

Валежите спират

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми.  Ще духа до умерен северен вятър.  Максималните температури между 13° и 18°, за Шумен около 16°. Атмосфернота налягане в Шумен е 994 хПа – много по-високо от средното за..

публикувано на 13.05.24 в 06:07

Планово без ток на 13 май

Разград В периода  13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Беловец, улици: "Никола Петков", "Иван Вазов", "Димчо Дебелянов", "Бузлуджа", "Никола Вапцаров", част от "Тракия", част от "Антон Страшимиров", част от " Ю. Гагарин", част от "Добруджа". Временни смущения в..

публикувано на 13.05.24 в 05:40

Седмична прогноза

В понеделник около и след обяд валежите ще отслабнат и до края на деня постепенно ще спрат. Вятърът от североизток ще отслабне и ще бъде променлив по посока. Температурите слабо ще се понижат – минималните 6°-11°, а максималните предимно между 13° и 18°. До края на периода облачността ще остане променлива. До обяд често ще намалява и до слънчево..

публикувано на 12.05.24 в 15:48

Томина неделя е

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се и Томина неделя. Спомня се явяването на Възкръсналия Христос на Своите ученици – най- напред в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома, спомня се и неговото първоначално неверие, след което и неговото уверяване в Христовото Възкресение. Томина неделя е известна още и..

публикувано на 12.05.24 в 08:13

Времето в неделя

Днес ще има променлива облачност, по- значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто- дъждовна, и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки.  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по- голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър.  Максималните температури ще са между 16 и21..

публикувано на 12.05.24 в 07:18

По пътя на вярата и буквите

Мотопоход свърза два християнски храма „По пътя на вярата и буквите“ е инициативата, която свързва туристическите забележителности на Шумен и Варна. Днес от Голямата базилика в Плиска започна първия мотопоход от старопрестолния град до раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ край Варна.  Областните управители на двете области Добромир Добрев и..

публикувано на 11.05.24 в 16:26