Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старт на "Мисия безопасни пътища"

3
Снимка: Радио Шумен

Пътна карта за развитие на безопасността на движение по пътищата в България ще представи Институтът за пътна безопасност на шуменци. Това каза за Радио Шумен председателят на института Богдан Милчев.

Новата гражданска инициатива под името "Мисия безопасни пътища" цели да събере подписи на възможно най-много граждани в цяла България. Тя има за цел да насочи вниманието на политиците върху решаването на проблемите с опасните пътни отсечки у нас с помощта на няколко конкретни решения, каза Милчев.

"Стартираме тази национална гражданска инициатива, с която всяка седмица ще бъдем в различен град, за да принудим следващото българско правителство да изпълни конкретни действия – нов Закон за движение по пътищата. Второто нещо, което искаме да променим, е да създадем изцяло нова структура за управление на пътищата. Агенция "Пътна инфраструктура", заедно с Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да станат една държавна структура. Трябва да създадем и стандарти за управление на риска", каза той.

Пътните експерти ще се срещнат с граждани на Шумен на 4 февруари от 12:00 часа, за да чуят какво мислят те за всичко, което се случва по нашите пътища, каза още Богдан Милчев.

Чуйте интервю на Деница Колева с Богдан Милчев.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Един млад лекар в България

Как любовта към родината може да върне един успешен млад човек в България? Д-р Антон Асенов е роден през 1988 г. в Шумен и още преди да навърши една година, семейството му се изселва в Турция. В Истанбул завършва средното си образование и често летните ваканции прекарва в България при роднини. Още в детството си мечтае някой ден да се върне в..

публикувано на 30.01.23 в 13:21

Можете ли без интернет?

Живеем във време, в което не можем без компютър, телефон, таблет. И все по-често става така, че вместо да ни служат, ние робуваме на комуникационните технологии. Все повече говорим онлайн с приятели, лайкваме си снимките във Фейсбук, вместо да се срещнем и да си поговорим очи в очи. Интернет отдавна вече не е лукс, а услуга, за която плащаме заедно..

публикувано на 29.01.23 в 09:07

145 години свобода

„Изложбите, които показва Регионалният исторически музей в Търговище в Деня на Освобождението на града, както и ритуалът по поднасяне на венци и цветя на Морената в кв. “Вароша“ са традицията, която спазваме всяка година. Това ни кара да помним, да сме горди и признателни“, каза Николай Ставрев, уредник в отдел „Възраждане“ на Регионалния исторически..

публикувано на 29.01.23 в 09:00

Нови избори, нов късмет

БСП върна тази сутрин на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Следват предсрочни парламентарни избори. Датата, на която ще се проведат, ще бъде определена с указ на президента, като сред възможните са 26 март, 2 и 23 април. В каква кондиция са партиите за новите избори в началото на 2023..

публикувано на 24.01.23 в 15:26

Разследват духовник за зверски убитите кучета

Случай на причиняване на смърт на куче и 8 малки кученца потресе силистренци вчера. Изяснява се съпричастността на духовно лице като поръчител или подбудител. Образувано е досъдебно производство – първото за тази година за проявена жестокост към гръбначно животно. За миналата година е имало общо три. Насрочено е и заседание на..

публикувано на 24.01.23 в 13:03

Общината на Крепчанския манастир

Все по-популярна става търговищката община Опака. Един исторически обект на 1100 години може да бъде ключ към бъдещото развитие на региона. До 100 души на ден се е случвало да стигнат до Крепчанския средновековен скален манастир, след като учени популяризираха откритите върху стените му най-ранни надписи на кирилица в света. Затова все..

публикувано на 24.01.23 в 12:08

Как се справя Лидия?

Лидия Лечева живее в Русе. 47-годишната жена има сериозни двигателни затруднения заради заболяването си – множествена склероза. Въпреки това, тя продължава да работи в общинската администрация в Русе. Как се справя с градската среда, как ходи на работа, как се прибира в жилището си, което е в многоетажен блок? Какви са препоръките й, за да могат..

публикувано на 23.01.23 в 14:50