Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разследват духовник за зверски убитите кучета

Снимка: Pixabay

Случай на причиняване на смърт на куче и 8 малки кученца потресе силистренци вчера.

Изяснява се съпричастността на духовно лице като поръчител или подбудител.

Образувано е досъдебно производство – първото за тази година за проявена жестокост към гръбначно животно. За миналата година е имало общо три.

Насрочено е и заседание на Епархийския съвет към Доростолска митрополия за изясняване на случилото се.

Своята работа продължава и прокуратурата в Силистра.

Всичко започва на 22 януари, когато местни жители стават свидетели на това как мъж влачи с електрически скутер вързано с въже тяло на куче по главния път близо до село Айдемир.

Следва публикация в социалните мрежи.

Даниела Найденова и нейни приятели се организират и тръгват на спасителна акция.

Тогава подават сигнал на телефон 112. При проведени незабавни оперативно-издирвателни действия полицейски служители са изяснили самоличността на мъжа – 59 годишен. Вчера сутринта е бил задържан в полицейския арест за срок от 24 часа. На мястото е извършен оглед от дежурна оперативна група, а труповете на животните са били транспортирани за аутопсия.

Били са открити в дере в местността „Кълнежа“, в непосредствена близост до манастира „Покров на Света Богородица“.

В официално съобщение от пресцентъра на полицията стана ясно, че се изяснява съпричастността на друг 44-годишен мъж по случая.

От прокуратурата потвърдиха, че мъжът е духовно лице и се уточнява неговият статут.

Разходка до православната обител изясни, че кучето всъщност е било манастирско и че причина за трагичната му съдба са няколко изядени кокошки от стопанството. Това разказа Венко Иванов, който живее там и срещу храна, подслон и скромно заплащане от Доростолска митрополия се грижи за и за кучетата, и за останалите животни. Сам той е дал кучето и малките кутрета, като мислел, че просто ще ги занесат някъде другаде да живеят.

В манастира  монах Терапонтий го нямаше или не прояви желание да се покаже.

Бил е вече разпитан в полицията, но предстои да даде разяснения по случая и пред насрочения за днес Епархийски съвет.

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков осъди случилото се.

Образувано е досъдебно производство по чл. 325 б, ал.1 от НК, съобщи прокурор Теодор Желев от Окръжна прокуратура – Силистра.

Прокурор Желев допълни, че при доказване наличието на подбудител или поръчител, лицето ще понесе същата отговорност пред закона като извършителя.

Чуйте репортаж на Незабравка Кирова по случая.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Един млад лекар в България

Как любовта към родината може да върне един успешен млад човек в България? Д-р Антон Асенов е роден през 1988 г. в Шумен и още преди да навърши една година, семейството му се изселва в Турция. В Истанбул завършва средното си образование и често летните ваканции прекарва в България при роднини. Още в детството си мечтае някой ден да се върне в..

публикувано на 30.01.23 в 13:21

Можете ли без интернет?

Живеем във време, в което не можем без компютър, телефон, таблет. И все по-често става така, че вместо да ни служат, ние робуваме на комуникационните технологии. Все повече говорим онлайн с приятели, лайкваме си снимките във Фейсбук, вместо да се срещнем и да си поговорим очи в очи. Интернет отдавна вече не е лукс, а услуга, за която плащаме заедно..

публикувано на 29.01.23 в 09:07

145 години свобода

„Изложбите, които показва Регионалният исторически музей в Търговище в Деня на Освобождението на града, както и ритуалът по поднасяне на венци и цветя на Морената в кв. “Вароша“ са традицията, която спазваме всяка година. Това ни кара да помним, да сме горди и признателни“, каза Николай Ставрев, уредник в отдел „Възраждане“ на Регионалния исторически..

публикувано на 29.01.23 в 09:00

Нови избори, нов късмет

БСП върна тази сутрин на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Следват предсрочни парламентарни избори. Датата, на която ще се проведат, ще бъде определена с указ на президента, като сред възможните са 26 март, 2 и 23 април. В каква кондиция са партиите за новите избори в началото на 2023..

публикувано на 24.01.23 в 15:26

Общината на Крепчанския манастир

Все по-популярна става търговищката община Опака. Един исторически обект на 1100 години може да бъде ключ към бъдещото развитие на региона. До 100 души на ден се е случвало да стигнат до Крепчанския средновековен скален манастир, след като учени популяризираха откритите върху стените му най-ранни надписи на кирилица в света. Затова все..

публикувано на 24.01.23 в 12:08

Старт на "Мисия безопасни пътища"

Пътна карта за развитие на безопасността на движение по пътищата в България ще представи Институтът за пътна безопасност на шуменци. Това каза за Радио Шумен председателят на института Богдан Милчев. Новата гражданска инициатива под името "Мисия безопасни пътища" цели да събере подписи на възможно най-много граждани в цяла България. Тя има за цел..

публикувано на 24.01.23 в 08:49

Как се справя Лидия?

Лидия Лечева живее в Русе. 47-годишната жена има сериозни двигателни затруднения заради заболяването си – множествена склероза. Въпреки това, тя продължава да работи в общинската администрация в Русе. Как се справя с градската среда, как ходи на работа, как се прибира в жилището си, което е в многоетажен блок? Какви са препоръките й, за да могат..

публикувано на 23.01.23 в 14:50