Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

История за корупция на сцената

Снимка: Личен архив

Текст на съвременния френски драматург Жан–Пиер Мартинез представят на сцената на Драматичния театър в Търговище.

Режисьор на постановката е Владимир Петков, който се познава с автора, макар и не лично, от 3-4 години, когато поставя първата му пиеса в Сатиричния театър в столицата. Покрай нея се сприятеляват от разстояние и така идва поредният текст, който се превръща в спектакъл, озаглавен „Под масата“.

Премиерата на комедията е тази вечер. Сюжетът ѝ разказва как изпълнителен директор на голяма строителна компания кани на вечеря в дома си един министър. Целта му е да го убеди да приеме офертата му за строителство на нова магистрала и да подпише солиден договор с неговата компания. За да подсили аргументите си, предприемачът е осигурил момиче на повикване, което ще изиграе картата на прелъстяването. Момичето, което идва, замества своя приятелка, като си мисли, че ще сервира закуски, докато всъщност самата тя е включена в „менюто“.

Новата комедия на Драматичния театър в Търговище е с участието на гостуващия актьор Васил Драганов, както и на артистите от местната трупа Божидар Попчев и Любомира Стефанова.

Премиерата на „Под масата“ от Жан–Пиер Мартинез е тази вечер от 19:00 часа.

Още за спектакъла може да чуете в интервюто на Миглена Стефанова с Владимир Петков.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Злато за "Арапи"

Със златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се завърна кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак. Това съобщи за Радио Шумен Милко Стоянов, ръководител на самодейците. Те са получили отличието в категорията за поддържане на местите традиции. 35 души от състава са представили сурвакарския обичай „Арапи“,..

публикувано на 30.01.23 в 16:16

Шуменска дива на световната сцена

24-годишната шуменска оперна певица Александрина Михайлова завърши преди година 17-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Александрина бе избрана след сериозни прослушвания сред певци от цял свят. Младата шуменка се занимава с музика повече от 14 години. Свири от много малка на пиано, пяла е в шуменския хор,,Бодра песен”, пет години е изучавала и..

публикувано на 30.01.23 в 12:58

Изложба на Биляна Васкова

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще открие от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Експозицията „Коренни..

публикувано на 30.01.23 в 10:47

"Сонетът" на Кукления театър в Русе

Поетично-визуален спектакъл "Сонетът" е третата премиера за творческия сезон на трупата на Кукления театър в Русе.   Сц енарият е изграден върху сонети и цитати от сонети на класически автори, сред които Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир. Има и много творби, написани от артистите. Спектакълът е реабилитация на сонетната..

публикувано на 28.01.23 в 10:18

Книги за Болград

Да съберем заедно книги на български език за библиотеката в Болград, Украйна. Това е новата кауза на издателя Манол Пейков. Негова е заслугата за организацията на частни дарители, които събраха средства и купиха електрически генератори за Украйна. В профила си във Фейсбук издателят публикува апел за подпомагане на библиотеката в Болград. Оказва..

публикувано на 27.01.23 в 14:30

Разбулват тайните на светилище

Резултатите от проучванията на светилището на богинята Диана край русенското село Кошов ще бъдат представени тази вечер. Според археолога Върбин Варбанов, разкопките там започват през 1985 г., когато при строителни дейности са открити останки от представителни сгради, датирани през 1 век. Проучванията са подновени през 2018 и 2022 г. " Този подход,..

публикувано на 26.01.23 в 16:24

Бетовен в концерт на Симфониета Шумен

Светломир Златков ще дирижира концерта на Симфониета Шумен на 27 януари от 18:30 ч. Солист ще бъде пианистът Симеон Гошев. В програмата са включени Симфония № 4 и Концерт за пиано и оркестър № 1 от Бетовен. Маестро Светломир Златков е роден в 1992 г. в Шумен. Учи в музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и в Университета за музика изпълнителско..

публикувано на 26.01.23 в 13:39