Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българска фирма взе Летище Русе

4
Снимка: Община Русе

С  гласа 47 „за“ Общинският съвет в Русе прие българска фирма да оперира летището в дунавския град. Безвъзмездното право на ползване е за срок от 10 години.

След съвещание с председателите на политическите групи бе предложено и одобрено условие в договора. Съгласно него, в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши текущите ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение. 

По думите на кмета Пенчо Милков, моментът е исторически, защото Русе иска да възстанови търговските полети. Според него, е редно решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници.

По публикацията работи: Миглена Стефанова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гимназия става Център за високи постижения

28 професионални гимназии ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Сред тях е и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе. Към момента там се обучават 506..

публикувано на 30.01.23 в 14:00

Част от Русе без вода

Без вода ще бъде днес, 29 януари, част от Русе, предупреждават от местното ВиК. Причина за спиране на водоподаването е изграждане на водопроводна връзка по ул. „Генерал Радецки“. От  8:00  до  17:00  ч. ще бъде спряна водата на абонатите по ул. „Генерал Радецки“ в участъка от ул. „Балкан“ до ул. „Николаевска“, по ул. „Огоста“ и ул. „Козлодуй“. 

публикувано на 29.01.23 в 07:19

Подкрепа за жертви на насилие

Консултативен център ще оказва безплатна помощ на претъпели домашно насилие в Русенска област. Предвижда се той да функционира на територията на всички общини от областта, като при случай на домашно насилие мобилен екип от Русе ще се среща с потърпевшите. Целта на проекта е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи жени в региона,..

публикувано на 27.01.23 в 11:07

4.5 милиона за киберсигурност

236 проекта са подадени от бизнеса в Русенско по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от областна администрация Русе. Те са в сферата на киберсигурността, като тяхната обща стойност възлиза на 4 507 199 лева. Броят на подадените проектни предложения е близо два пъти по-голям спрямо предходната процедура за технологична..

публикувано на 26.01.23 в 13:51

Отличия за даровити деца

112 деца с изявени дарби получиха награди от Община Русе. Те са за постижения в областите изкуство, наука и спорт през 2022 г. и бяха връчени от кмета Пенчо Милков на церемония. 17   от отличените са одобрени за годишни стипендии към Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта или Министерството на..

публикувано на 26.01.23 в 08:52

12 милиона заем за нов асфалт

Поемането на дългосрочен заем от Община Русе за основен ремонт на улици и тротоари в града одобриха общинските съветници. Това съобщиха от администрацията. Планираните ремонтни дейности са част от кампанията за мащабно подобряване на градската среда. В нея ще бъдат вложени средства от общинския бюджет - тези, отпуснати от държавата, както и такива..

публикувано на 25.01.23 в 11:37

Награди за малки таланти

112 даровити деца ще бъдат наградени на официална церемония в Русе, съобщиха от пресцентъра на общината. Възпитаниците са от 10 общински, 1 частно и 5 държавни училища. 17 от тях са одобрени за годишни стипендии към Министерството на образованието и науката, а 95 ученици са получили еднократно финансово подпомагане от общинския бюджет през 2022..

публикувано на 25.01.23 в 08:38