Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, Разград!

145 години от Освобождението си чества днес Разград.

Различни по характер събития, бяха посветени на празника през изминалите дни, а днес е кулминацията - с 5 инициативи, в рамките на целия ден.

Сутринта от Автогара Разград тръгна туристически поход, организиран от ТД“Буйна кръв“ с маршрут: Просторно, Топчии, Побит камък.

Във фоайето на Общинския култерен център се проведе детското парти „Честит рожден ден“ за малчуганите, родени на 28 януари, които по традиция са кръщелници на Кмета на Община Разград до навършване на 18-годишната им възраст.  Към момента кръщелниците са 29, но заедно с тях на партито са поканени и тризнаците от две разградски семейства.

В 11,00 ч. в църквата „Св. Николай Чудотворец“  започна празнична света литургия  с Русенския митрополит Наум и разградски свещеници. Те ще отслужат благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини български опълченци за Освобождението на Разград и България.

В 13,30 ч. от площад „Възраждане“ в Разград към паметника в Езерче потегля рокерско шествие с мотори под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта.

В 17,30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Св. Георги.

Денят ще завърши с празнични илюминации.

Събътията се излъчват на живо във фейсбук страницата на Община Разград и ще продължат утре и през новата седмица.

Снимка: Светла Атанасова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещ петък

Днес отново ще е предимно слънчево.  Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, който следобед ще се ориентира от изток.  Остава горещо с максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала.  Температура на морската вода 26°-27°. Атмосферно налягане 989 хПа – малко по-високо от..

публикувано на 12.07.24 в 07:47

ПГ на ДПС изключи още 17 депутати

Парламентарната група на ДПС изключи още 17 народни представители, сред тях и депутати от Североизточна България.  Решението беше прочетено в пленарната зала от заместник-председателя на парламента Росица Кирова. Това се е случило след заседание на парламентарната група на движението тази сутрин. За него са гласували 25 души, без против и..

публикувано на 11.07.24 в 11:26

Мерят кръвно в жегата

В 9 града ще се реализира тази година кампанията „С отговорност към горещините“, организирана от "Медика".  В изнесени пунктове в Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно хората как да предпазят сърдечно-съдовата си система от опасните..

публикувано на 11.07.24 в 09:04
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски отговори на Доган

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови фигури от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:34
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Пеевски

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова Делян Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански да подадат оставки от заеманите от тях длъжности в ръководството на партията, в документ, цитиран от БТА. Според Доган сериозната криза в движението е породена от системното неспазване на Устава на ДПС, от..

публикувано на 10.07.24 в 21:10

Слънце и високи температури

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачности, на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Ще духа умерен североизточен вятър.  Максимални температури между 34 и 39 градуса, по черноморието от 28 до 33 градуса.  За Шумен максималната температура е 36 градуса...

публикувано на 10.07.24 в 07:02

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Малък Поровец, Трафопост: ТП "Ловен дом резерват Воден". Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 16:30 ч. в селата: Драгомъж, Малък Поровец, Воден - резерват Трафопостове без напрежение: ТП 1 Драгомъж, ТП 1 М. Поровец, ТП 2 М...

публикувано на 10.07.24 в 06:39