Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегът отложи решението за Омуртаг

Снимка: Община Омуртаг

Заради лошото време е възможно  удължаване на срока, в който трябва да стане ясно от какъв водоизточник е възможно довеждане на вода за Омуртаг, който е на воден режим. Това съобщи за БНР инж. Явор Миланов, управител на ВиК Търговище, който участва в обществено обсъждане по темата. Проучването трябваше да бъде готово до края на януари.

Вариантите за водоизточник са три. Най-бързо осъществим е този за язовир „Ястребино“. За него няма да се чакат съгласувателни процедури, защото трасето съществува. То само ще бъде ремонтирано, обясни инж. Явор Миланов.

От 3 дни има обаче има сняг на трасето на водопровода и е възможно фирмата да поиска удължаване на срока, посочи той.

Водата от един дълбок сондаж не се нуждае от пречистване, от повърхностен водоизточник обаче трябва да премине през пречиствателна станция.

„Затова язовир „Красноселци“ също би могъл да бъде реализиран като водоизточник, но от него могат да се водоснабдят околните села, които също страдат от безводие“, посочи Миланов. .

Той не изключи и варианта с извършване на дълбоки сондажи.

Всички опции могат да се реализират, посочи той.

„Държавата обаче се очаква да помогне и да осигури средства в подобни ситуации. Не сме голяма община с големи финансови ресурси. ВиК дружеството също не може да си позволи такива разходи“, коментира още инж. Явор Миланов.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финалът на Евро 2024 на площада

Финалът на Европейското първенство по футбол ще бъде излъчен на открито в центъра на Търговище. Двубоят между финалистите Испания и Англия започва в 22.00 ч. на 14 юли, неделя. Любителите на футбола ще могат да проследят срещата на два екрана, които ще бъдат разположени в близост до ритуалната зала на ул. „Васил Левски“. Община..

публикувано на 11.07.24 в 14:47

Нов президент на Ротари клуб

Предприемачът Николай Димитров е новият президент на Ротари клуб – Търговище, след традиционната годишна ротация в организацията. Той пое щафетата от досегашния президент Светослав Кънчев, който му предаде ротарианските символи: огърлицата, камбаната и клубните знамена.  Кънчев благодари на своите приятели, че са приели присърце каузата за..

публикувано на 10.07.24 в 09:27
Община Търговище

Отчитат бюджет 2023

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Търговище ще има днес. То е от 17.00 ч., в зала № 74 на местната администрация.  Поканени са представителите на бизнеса, неправителствения сектор, общинските съветници, кметове на кметства и всички граждани.  Материалите по публичното обсъждане са публикувани в сайта на община Търговище в раздел..

публикувано на 10.07.24 в 08:59

Индустриален парк за милиони

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен и в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище...

публикувано на 09.07.24 в 15:44

Търсят широко ляво обединение

Единственият път пред БСП е на обединението, категорични бяха социалистите в Търговище при среща с председателя на парламентарната група и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов. Той запозна Областния съвет в града със стъпките, предприети от новото ръководство за единение както вътре в партията, така и в търсене на широко ляво..

публикувано на 09.07.24 в 09:34

Подкрепа за областния лидер в Търговище

Декларации в подкрепа на областния лидер Хамди Илиязов разпространяват структурите на ДПС в Търговищко. Те са в отговор на публикация в социалните медии от хора, които твърдят, че са от структурите от Търговище и свалят доверие от областния председател.  „Те не са застанали с имената си. Посочват, че прилагат подписка от 33-ма души, но тази..

публикувано на 08.07.24 в 12:49

Хор "Родна песен" – в Китай

Хор "Родна песен" при Образцовото народно читалище "Напредък 1864" в Търговище получи покана за участие в Седемнайсетият Международен китайски хоров фестивал и конкурс China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли в Пекин. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на диригента на хора Красимира Коларова...

публикувано на 07.07.24 в 13:26