Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът срещу по-скъпа вода

Снимка: архив

Увеличените цени на ВиК услугите в Шумен сериозно ще натоварят семейния бюджет на хората. Това се казва в становище на омбудсмана Диана Ковачева, изпратено до председателя на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова. В него се иска да бъде направен пълен и обстоен преглед на бизнес плана на ВиК Шумен за 2022 г. - 2026 г., а целта е да се вземе справедливо решение в полза на хората.

Повод за становището на проф. Ковачева е предстоящото заседание на ВиК асоциацията, предвидено да се проведе на 15 февруари 2023 г., именно за съгласуването на бизнес плана на ВиК Шумен за регулаторния период 2022 г. - 2026 г. Омбудсманът подчертава, че от години следи казуса с водоснабдяването в Шумен и региона и припомня, че за решаване на проблемите с качеството и цената на водата в района е отправяла редица препоръки до министъра на регионалното развитие и благоустройството, до министъра на околната среда и водите, до председателя на Асоциацията по ВиК , но въпреки това ВиК услугата продължава да не отговаря на изискванията за качество.

Тя обръща внимание и на факта, че през 2015 г. по отчет общите загуби във водоснабдителната система на ВиК Шумен са били 80,77%, а през 2021 г. - 81,30%.

Налице е влошаване на изпълнението на този показател за качество. Независимо от това комплексната цена на ВиК услугите се е повишила, като през 2015 г. е била 2,64 лв. за кубик , а през 2021 г. е 3,41 лв.,  което е увеличение с 29,17%“, посочва националният обществен защитник.

„В Годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2021 г., приет с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по т. 1 от Протокол № 321 от 18.11.2021 г., е посочено, че ВиК Шумен изпълнява само 11 от всичките 30 показатели за качество. Пълно неизпълнение има по показателите – качество на питейната вода в големи и малки зони, общи загуби във водоснабдителната система, налягане във водоснабдителната система, аварии по канализационната мрежа, събираемост на вземанията, ефективност на изграждане на водомерното стопанство, ефективност на привеждане на водомерите в годност и други“, пише Диана Ковачева.


По публикацията работи: Миглена Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепете "Капачки за бъдеще"

Шумен днес е част от есенната кампания „Капачки за бъдеще“.  Събирането на капачки ще е в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки.  Благодарение на тези, които събират и предават капачки, беше закупен нов транспортен кувьоз за..

публикувано на 05.10.24 в 08:24

"Капачки за бъдеще" в Шумен

Община Шумен благодари на гражданите, институциите и фирмите, които работят съвместно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 5 октомври, предстои следващото събиране на капачки в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. През последната седмица общината предаде събраните до този момент от служителите ѝ над 1,7 тона..

публикувано на 04.10.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22

Приз за проф. Ана Димова

Проф. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България. Тя й е присъдена за цялостната й дейност и за изключителния й принос като германист.  Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на катедрата по немска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В момента основната част на катедрата..

публикувано на 04.10.24 в 14:40

Полицията предупреждава

Опазване на имуществото и предпазване от различни видове измами са били темите, обсъждани с жителите на новопазарското село Върбяне. Това е станало на среща с началника на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов.  По време на изнесения прием жителите на Върбяне споделиха, че нямат нерешени проблеми, свързани с работата на..

публикувано на 04.10.24 в 12:54

Иззеха колите на трима пияни

Полицията прибра леките автомобили на трима пияни водачи, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Първият случай е с 3 7-годишен неправоспособен водач. Проверката била извършена вчера на обяд в село Мадара. Водачът бил с лек автомобил Алфа „Ромео“ с шуменска регистрация. Не представил свидетелство за управление и бил във видимо нетрезво..

публикувано на 04.10.24 в 11:57

Газова бутилка се взриви

Газова бутилка се взриви вчера сутринта в село Вехтово. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожар в къщата на 80-годишен мъж е получен около 10:00 часа на 3 октомври. Към адреса е насочен екип на пожарната в Шумен. На място огнеборците установили, че пламъците тръгнали след изтичане на газ от туристическа бутилка. Мъжът я запалил и..

публикувано на 04.10.24 в 11:16