Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалните медии на прицел

10
Снимка: Радио Шумен

Проблемите на регионалните медии бяха коментирани на кръгла маса в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, организирана по повод 50-а годишнина на Радио Шумен. 40 медийни изследователи, журналисти и студенти участваха в дискусията.

Липсата на адекватно финансиране и законодателство бяха отличени като основни проблеми пред регионалните медии. „В момент на кризи на преден план трябва да излязат точно регионалните и обществените медии“, обясни проф. Веселина Вълканова. Тя е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет. За да се излезе от тежката ситуация, в която са изпаднали регионалните медии, трябва да се търси нова форма за финансирането им. Журналистите пък по-силно трябва да защитават своите колеги, добави тя.

„Заплащането не е привлекателно за младите кадри, които оцеляват средно в системата на Българското национално радио до 3 месеца“, каза Ивайло Савов, бивш директор на Радио Шумен и програма „Хоризонт“ на БНР.


Наблюдава се тенденция журналисти в регионалните медии да търсят работа като учители, тъй като възнагражденията в сферата на образованието са по-високи, споделиха ръководители на регионални радиостанции в системата на БНР.

„Всички проблеми на регионалната журналистика остават на заден план, докато не се реши проблемът с финансирането на БНР“, каза Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР.

„Проблемите на регионалните медии произлизат от централизираното административно управление, неадекватно финансиране и обезкървяване от към физическа сила на немалка част от вътрешността на страната“, коментира Красимир Кънчев от „Телевизия Шумен“. Според него ще се стигне до оптимизация в обществения медиен сектор, а бъдещето на местните теми вижда в кореспондентските мрежи.

„19 радиостанции се приемат в Шумен. Регионална програма има само в две от тях – в тази на Радио Шумен и Радио Варна“, обясни д-р Анета Милкова от Софийския университет. Предстоящата цифровизация на радиоефира ще е сериозно предизвикателство за съществуването на регионалните програми, добави тя. Всички те ще трябва да бъдат лицензирани отнов, а някои може и да отпаднат от цифровия пакет.


Дискусията продължи малко над два часа. Неин модератор бе доц. Юрий Проданов от катедрата по Журналистика и масови комуникации в Шуменския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат кестените в Шумен

Обработка на кестените срещу вредители ще бъде извършена на 15 срещу 16 юли от 22:00 до 06:00 часа, съобщават от община Шумен.  Дезинсекцията ще бъде направена срещу  кестенов хоботник при благоприятна метеорологична обстановка, липса на валежи и силен вятър. От общинската администрация предупреждават собствениците на пчелни семейства от Шумен и..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Писмо до Челе ди Булгерия

50 мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха националният..

публикувано на 11.07.24 в 09:53
Върбица

Безводие и във Върбица

Дебитът на водоизточниците във Върбишко е намалял със 70%. Това, а не аварии, е причината за режима на водата. Това каза за Радио Шумен кметът на община Върбица Мердин Байрям.  „Сушата е голяма, а подпочвените води, които захранват нашите извори, са плитки, обясни той "Просто няма дебит на самите извори. И когато хората..

публикувано на 11.07.24 в 08:47

Три нови случая на коклюш

За три нови случая на коклюш съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Заразените са от Шумен, Нови пазар и хитринското село Иглика и са били диагностицирани в първата седмица на юли.  Първите случаи на коклюш в Шуменска област са от април и май, а до края на настоящия месец са в сила мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Те..

публикувано на 11.07.24 в 08:33

Двама ранени при трудова злополука

Двама работници на ВиК – Шумен са с изгаряния при трудова злополука вчера по обед. Това съобщи за Радио Шумен директорът на Инспекцията по труда в Шумен Пламен Събев.  Инцидентът станал при отстраняване на повреда в помпена станция „Мадара“. Електротехниците опитали да ремонтират стар електрически двигател, но се получило късо съединение.  Работниците..

публикувано на 11.07.24 в 08:21

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (11 юли) в Североизточна България заради ремонти, профилактика и обезопасяване на съоръженията. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток от 8 ч. до 17 ч. няма да има на отделни адреси по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Генчо Панайотов“, „Горчо Боянов“, „Дъбрава“, „Зоя Космодемянская“,..

публикувано на 11.07.24 в 08:15

Остава опасно горещо

23 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 989 хектопаскала, влажността на въздуха е 68%. 22 са градусите в Силистра и Разград, 24 – в Русе. През деня над Североизточна България ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се обърне..

публикувано на 11.07.24 в 07:45