Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпити на стартовата линия

Снимка: Радио Шумен

Кандидатстудентската кампания на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ вече е в ход. Първият присъствен предварителен изпит е на 18 февруари.

Висшето училище предлага и полагане на електронен индивидуален изпит. Кандидатстудентските изпити се провеждат както в Ректората на университета в Шумен, така и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна и в Колежа в Добрич.

Подробности за кандидатстудентската кампания на Шуменския университет можете да намерите в сайта на ВУЗ-а: shu.bg и в звуковия файл.

Росица Арабаджиева разговаря със зам.-ректора по кандидатстудентската дейност в Шуменския университет проф. Чавдар Сотиров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир

Повече вода за напояване

Увеличени са количествата вода, които се подават за напояване, сочи графикът на Министерството на околната среда и водите. За Шуменска област от язовир „Тича“ към поливното земеделие за юли отиват 3, 1 млн. кубически метра. Въпреки, че постъпленията на вода в язовира са минимални, няма риск за въвеждане на режим на водата. Нивото на язовира е..

публикувано на 09.07.24 в 12:09

Женската сила през Възраждането

Как българското общество през XIX в. възприема появата на женските благотворителни дружества и все по-сериозната заявка на жените да се самоидентифицират? Доколко моделът на създаване на организациите повтаря нечий чужд модел отвън и кои са автентичните елементи в тях?   Имало ли е мъже в женските дружество до Освобождението? Как..

публикувано на 09.07.24 в 09:01
Снимката е илюстративна

5 милиона за водопроводи

Проекти за над 5 милиона 328 хиляди лева бяха одобрени за ремонт на улични водопроводи във Велики Преслав и 8 села от общината в края на зимата. Сред тях бяха 10 улици във Велики Преслав, по две в селата Осмар, Троица, Хан Крум и Драгоево и по една в Миланово, Мокреш, Имренчево и Златар.  Има ли бедстващи селища в общината, както и такива, които да са..

публикувано на 09.07.24 в 08:23

Един италианец на село

В шуменското село Ивански, което има над 1000 жители, своя пристан е намерил и един италианец, роден близо до Торино.  Преди повече от 30 години Антонио Абале идва в този край, за да се занимава със земеделие, естествено след като преди това се влюбва в красивата българка Офелия.  Срещата му с България е още по-отдавна, когато през 1987 г. е част от..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Обиколка на Европа с колело

„Русе и България имат нужда от своите герои.“ Така 20-годишният Радослав Драшков от крайдунаския град обобщава своята идея да пропътува хиляди километри по пътищата на Стария континент с велосипед. Младият човек е набелязал ясни цели и конкретни каузи, които ще бъдат водещи в неговото приключение. Една от тях е  да разкрие потенциала на Русе и да..

публикувано на 06.07.24 в 09:48

Кметове пред изпитание

Нужно е правителство, което да работи. Дори най-обикновените човешки неща се решават, когато всичко е подредено „нагоре“. Това заяви пред Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Смядово четвърти мандат и не скри, че този, макар и при толкова натрупан опит, може да се окаже най-труден. Много от нейните колеги в страната са изправени пред същите..

публикувано на 05.07.24 в 14:47
Милен Минев

Районен инспектор в действие

Познавате ли районния си инспектор? Виждали ли сте го? Търсили ли сте го за помощ? Все въпроси, на които мнозина не могат да отговорят положително. Това е хубаво, защото не сте имали премеждие в живота, в което да се наложи намесата на полицията.  Но днес полицаите празнуват и затова ще ви разкажем за полицая, който бди над един от..

публикувано на 05.07.24 в 08:30