Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първа среща на мисията

Снимка: Радио Шумен

Институтът по пътна безопасност стартира национална гражданска инициатива "Мисия безопасни пътища" и първата среща с граждани по темата е на 4 февруари в Шумен в залата на бул. "Ришки проход" 193 /сградата на Телепол/.

Основна цел е нов Закон за движение по пътищата. Инициативата настоява и за създаване на нова структура за управление на пътищата. Агенция "Пътна инфраструктура", държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да станат една държавна структура.

Трябва да създадем и стандарти за управление на риска, заявяват инициаторите. Институтът за пътна безопасност е подготвил пътна карта, която ще представи на срещите си в цялата страна, ще събира подписи в подкрепа, за да се увери новото българско правителство, че трябва да я приеме.ВИЖТЕ ОЩЕ
КОЦ - Шумен

Решението за КОЦ-а отново на сесия

Изискванията към кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен ще бъдат разгледани за втори път от Общинския съвет. Областният управител проф. Христо Христов върна решението, прието на сесията през февруари, според което от желаещите да управляват лечебното заведение не се изисква да имат специалност „Онкология“ или „Медицинска..

публикувано на 30.03.23 в 08:19

Пръскат срещу кърлежи

От следващата седмица в община Шумен започва обработката на зелените площи срещу кърлежи. На 3 април, понеделник, при благоприятни метеорологични условия ще бъдат третирани тревните площи в Шумен. От 4 до 7 април, включително, ще се извърши пръскане в кварталите и селата на общината. Ще бъдат обработени паркове, дворове на детски градини и..

публикувано на 29.03.23 в 16:15

Общини се включват в екоакция

71 фиданки са раздали към момента териториалните поделения на Североизточното държавно предприятие на различни общини и кметства: Търговище, Смядово, Янково, Риш, Шумен и Провадия. Дейностите са част от инициативата „Зелени градове, зелени коридори“ на Министерството на земеделието. За да се включат в кампанията,..

публикувано на 29.03.23 в 15:34

Деца помагат на деца

Над 700 лева са събрани от благотворителната изложба базар, която беше организирана от третокласници от Средното училище „Хан Исперих“ в Нови пазар и тяхната класна ръководителка Мария Канева. По-голямата част от над 40 рисунки, подредени в Художествената галерия „Петър Персенгиев“ в Нови пазар са откупени още при откриването на изложбата...

публикувано на 29.03.23 в 15:23

Детска градина на открито

ДГ "Братя Грим" в Шумен приключи успешно проект на програма "Еразъм+", наречен "Online and outdoor". Вече са проведени две обучения за учители по теми, свързани с преодоляването на последиците от Covid-19 по отношение на обучението в детската градина. Първото обучение бе в Малта с фокус към ресурсите за преподаване в пандемична и постпандемична..

публикувано на 29.03.23 в 14:14

Готови за поливния сезон

Новият напоителен сезон в Шуменско ще започне на 9 април. Това стана ясно на работна среща, проведена в Областната администрация днес. Има ръст в част от цените на водата и на таксите за доставка, но той не е драстичен, каза временно изпълняващият длъжността управител на „Напоителни системи“ – клон Шумен Николай Николов. "..

публикувано на 29.03.23 в 13:09

Ало измамници атакуват Шумен

Опити за телефонни измами засече полицията в Шумен. В дежурната част са приети сигнали, че на стационарни номера са звънили непознати и са се представили за лекари. По добре познат сценарий опитвали да лъжат хората че имат близки, които са пострадали при инцидент и са нужни пари за лечение. Полицията призовава хората да не дават по никакъв..

публикувано на 29.03.23 в 12:33