Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 000 достигнаха жертвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 15 000. На този фон надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час. Броят на загиналите в Турция нарасна на 12 391, съобщи тази сутрин Анадолската агенция, като се позова на турската служба за реакция при бедствия и аварии АФАД, а ранените са близо 63 000.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните действия да продължат, докато "под развалините не остане никой". Разрушени са около 6000 сгради, каза той. Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

В Сирия обстановката e тежка. По данни на правителството засегнатите сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната осведомителна агенция. Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките.


По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за бури днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за 21 области в страната. То е в сила и за пет области от Североизтока – Шумен, Разград, Силистра, Търговище и Русе. Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива, сочи прогнозата на НИМХ...

публикувано на 23.07.24 в 09:02

Адреси без ток

Ето къде няма да има ток днес заради профилактика и ремонтни дейности: Разградска област За времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от областния град – улиците „Мидия“, “Сребърна“ и „Полковник Марков“. По същото време без електричество ще бъде и Цар Калоян – улиците „Черно море“,..

публикувано на 23.07.24 в 08:57
Димитър Главчев

Служебният премиер онлайн

Служебният премиер Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии пряко на страницата на Министерския съвет във Фейсбук днес от 10:00 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са такива, свързани с мерките срещу пожарите, както и..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Денят започва със слънце

Между 18° и 23° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 21°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 83%. Днес предиобед ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и..

публикувано на 23.07.24 в 07:14

ПП-ДБ върнаха мандата

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:22

Връчват втория мандат

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ днес в 11:00 часа. Заявката на коалицията е да го върнат веднага.  Те проведоха срещи с другите политически формации в парламента миналата седмица. На тях очакваха да получат подкрепа първо за декларацията, която разпространиха, след това и за правителство. Изводът, с който излязоха, е, че няма..

публикувано на 22.07.24 в 08:27

Топло, възможни са градушки

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки.  На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна..

публикувано на 22.07.24 в 07:08